Russische burgers als 'menselijk schild'

De Russische verkeerspolitie ligt onder vuur nu gewone burgers op internet hun grieven tegen de gevreesde dienst uiten. Een van hen is Stanislav Soetjagin. Hij reed vorige week op de Moskouse ringweg, toen hij door de verkeerspolitie samen met een paar andere automobilisten werd gedwongen zijn Mercedes dwars op de weg te zetten om een vluchtende dief tegen te houden. Ook moest hij in zijn auto blijven zitten, als menselijk schild tegen de misdadiger.

De dief ramde zijn Mercedes, maar wist te ontkomen. De politie zei vervolgens tegen Soetjagin dat hij niet op schadevergoeding hoefde te rekenen. Uit verontwaardiging plaatste Soetjagin deze week een videofilmpje op YouTube, waarin hij zijn beklag deed.

De verkeerspolitie kwam deze week verder in het nauw door een incident met vicepresident Anatoli Barkov van oliemaatschappij Lukoil. Die knalde op 25 februari met zijn Mercedes frontaal op een Citroën C3. De twee vrouwen die in die auto zaten kwamen om het leven. Barkov, die er met enkele schrammetjes vanaf kwam, zei dat ze op de verkeerde weghelft reden. Hij werd in die bewering gesteund door de verkeerspolitie. Maar omstanders beweerden het tegenovergestelde: het was juist de Lukoil-baas die op de verkeerde weghelft reed om de file te kunnen omzeilen. Bewijsmateriaal moest er zijn: langs de weg stonden vijftien verkeerscamera’s. Maar er werd slechts één videobestand vrijgegeven en daarop was niets te zien.

Het protest loeide nu zo hard aan, dat de Doema, aangespoord door president Medvedev, gisteren het hoofd van de Moskouse verkeerspolitie ontbood. Die chef kreeg een standje, nadat hij een dag eerder al voor het menselijke schild op zijn kop had gekregen van de hoofdcommissaris. Satjoegin werd compensatie toegezegd. Maar of het menselijk schild tot het verleden behoort is de vraag. Diverse verkeersagenten hebben in de media toegegeven dat ze die methode al jaren toepassen. Nog nooit eerder heeft iemand ertegen geprotesteerd.

Het filmpje van Stanislav Soetjagin is te bekijken op nrc.nl/buitenland