Renner Contador aan de leiding in Parijs-Nice

De Spaanse wielrenner Alberto Contador heeft gisteren de vierde etappe van Parijs-Nice gewonnen. Contador ontsnapte in de slotbeklimming naar Mende en nam voldoende voorsprong om de leiderstrui over te nemen van de Duitser Jens Voigt.

Het podium in Mende was geheel Spaans: Alejandro Valverde werd tweede, Samuel Sanchez derde. In het klassement leidt Contador voor Valverde en de Tsjech Roman Kreuziger. Lars Boom, die woensdag zijn leidende positie verspeelde, verloor meer dan tien minuten en viel weg uit de top van het klassement. Johnny Hoogerland moest 1 minuut en 41 seconden toegeven en werd 40ste in de rit.

„Het was een moeilijke dag. Ik heb op de slotklim vroeg aangevallen omdat ik hier het verschil wilde maken. Ik ben tevreden”, zei Contador, die maandag nog het slachtoffer was van een val. Heinrich Haussler, die bij dezelfde valpartij betrokken was, gaf gisteren op met een knieblessure.

Tom Boonen won gisteren de tweede etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. De Belg klopte na 165 kilometer met start en finish in Montecatini Terme de Duitser Paul Martens van Rabobank in de sprint. De Italiaan Daniele Bennati werd derde. De leiderstrui bleef in handen van de Duitser Linus Gerdemann, de winnaar van de eerste rit.

Omdat Oscar Freire nog verre van fit is, mocht Paul Martens voor zijn eigen kans gaan in de sprint. Dat deed de 26-jarige Duitser met verve. Ploegleider Frans Maassen was vol lof: „In de Ruta del Sol liet Paul al zien goed te zijn. Hij trok daar de sprint voor Oscar aan, maar wist zelf ook nog goede klasseringen te rijden. Dan weet je dat de vorm er is.”

Boonen profiteerde in de slotfase van het harde werk dat de Liquigas-ploeg van Bennati leverde om een viertal renners terug te halen. Met een machtssprint toonde de Belg aan dat de vorm er is, een kleine anderhalve week voor Milaan-Sanremo. (ANP)