Rauwe bloemkool

Het dagelijks consumeren van bijna drie ons rauwe groenten en vers fruit vermindert de kans op een beroerte met ruim eenderde, zo is onlangs aangetoond door de Universiteit Wageningen. Daarom aten we hier in de krant deze hele week rauw.

Geen straf, wat mij betreft. Ik vind veel groenten in rauwe vorm zelfs lekkerder dan gaar. Bloemkool bijvoorbeeld, wordt al snel weeïg als je hem kookt. Geroosterd in de oven met een mengsel van olijfolie, komijn en chilipeper, of met Indiase massala gaat het al stukken beter. Maar telkens wanneer ik bloemkool op het menu heb staan, heb ik voordat hij de pan in gaat al minstens eenderde opgesnoept, zo uit het vuistje.

Rauwe bloemkool heeft een heel andere, pittiger smaak dan gare bloemkool, en bovendien een prettige bite. Ik hoef je vast niet te vertellen dat kleine roosjes rauwe bloemkool heel geschikt zijn om te dopen in kaasfondue, in allerhande sausjes of gewoon in olijfolie met een paar vlokjes zeezout. Maar wist je dat je bloemkool ook grof kunt malen, hakken of raspen en dan verwerken in een salade?

Vandaag een van mijn favoriete recepten uit Casa Moro, het tweede kookboek van Sam en Sam Clark (Kosmos uitgevers): wintertabbouleh met rauwe bloemkool. De kaneel, verse munt en granaatappelsiroop geven er een warm Arabisch tintje aan. Granaatappelsiroop is een dikke, donkerbruine, zoetzure stroop van ingekookt granaatappelsap en te koop bij mediterrane winkels. Als je het niet kunt vinden, vervang het dan door balsamicosiroop of kook desnoods zelf balsamicoazijn in tot siroopdikte.

Voor 4 personen:

150 gram bulgur (gebroken tarwekorrels, te koop bij mediterrane winkels en natuurvoedingswinkels)

1 teentje knoflook, uitgeperst

½ theelepel kaneel

2 eetlepels granaatappelstroop (te koop bij mediterrane winkels) of balsamicosiroop

4 eetlepels extra vergine olijfolie

eventueel 1 theelepel fijne kristalsuiker

1 stronkje witlof, schoongemaakt en kleingesneden

½ venkelknol, schoongemaakt en kleingesneden

75 gram bloemkool, grof gehakt

4 eetlepels grof gehakte bladpeterselie

2 eetlepels grof gehakte verse munt

2 eetlepels grof gehakte walnoten

pitten van 1 granaatappel

Doe de bulgur in een kom en voeg een snuf zout toe. Schenk er twee keer de hoeveelheid kokend water op. Dek af met een bord en laat de bulgur een uur staan. Meng voor de dressing de knoflook met de kaneel en granaatappelsiroop (of balsamico). Klop er een eetlepel water door en vervolgens de olijfolie, zodat een lobbig sausje ontstaat. Proef en maak de dressing verder op smaak met zout en versgemalen peper en zo nodig wat suiker. Laat de bulgur grondig uitlekken in een zeef. Hussel in een saladeschaal de bulgur, witlof, venkel, bloemkool, kruiden, walnoten en granaatappelpitten luchtig door elkaar. Meng er vlak voor het opdienen de dressing door, en proef nog even of er zout en peper bij moet.

Hoeveel rauwe groente en fruit eet jij op een dag? Praat erover mee op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke pizza.

    • Janneke Vreugdenhil