Raadslid Wilders wil een bescheiden portefeuille

Geert Wilders nam gisteren zijn zetel in de Haagse gemeenteraad in. Hij uitte felle kritiek op de Partij van de Arbeid. „Het is hier geen Noord-Korea.”

De Haagse gemeenteraadsleden van de Partij voor de Vrijheid, na hun installatie gisteren. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 11 maart 2010 Installatie nieuwe raad in Den Haag. PVV-raadslid Wilders met de fractie in de raadszaal. foto © Roel Rozenburg

Een klein meisje staat huilend achter een glazen deur. Aan de andere kant van het glas, in de raadszaal van het Haagse stadhuis, wordt haar vader geïnstalleerd als gemeenteraadslid. Het meisje en haar moeder mogen deze avond niet meer naar binnen, net zo min als alle andere bezoekers. Veiligheidsvoorschriften, veroorzaakt door het afleggen van de belofte door de lijstduwer van de Partij voor de Vrijheid (PVV): Geert Wilders.

Overal waar de PVV-leider in het openbaar verschijnt, worden strenge beveiligingsmaatregelen genomen. Op aanwijzing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gold dat gisteravond ook voor het Haagse stadhuis – detectiepoortjes, beveiligers binnen en buiten de raadszaal en bezoekers die zich vooraf dienen aan te melden voor deze openbare gelegenheid. De gemeente en de NCTb zullen de maatregelen nog evalueren, maar duidelijk is dat bezoekers van de Haagse gemeenteraad zullen moeten wennen aan de strengere beveiliging dan voorheen, in elk geval tot en met 9 juni. Mocht Wilders minister worden, dan zal hij zijn zetel in de Haagse raad moeten opgeven.

Aanvankelijk wilde de PVV-leider helemaal niet de gemeenteraad in. Toen bleek dat hij ruim 13.000 voorkeursstemmen had gekregen, besloot hij toch zitting te nemen in de Haagse raad. Hij noemde het gisteravond „kiezersbedrog” wanneer hij zou hebben afgezien van zijn zetel. „Ik ga mijn best doen en we zullen wel zien of het lukt”, zei hij over de combinatie van zijn werk als fractievoorzitter in de Tweede Kamer met het gemeenteraadslidmaatschap. Wilders benadrukte in de gemeenteraad een bescheiden portefeuille op zich te nemen en een rol op de achtergrond te zullen spelen.

Gisteren lukte dat nog niet. De meeste van de massaal opgekomen journalisten hadden vooral oog voor de PVV-leider. Wilders haalde na zijn installatie, ten overstaan van de vele camera’s en microfoons, zoals verwacht fel uit naar de PvdA, de „Partij van de Arabieren”. Jeltje van Nieuwenhoven, fractieleider van de grootste partij in de raad (PvdA, tien zetels), liet eerder deze week weten niet met PVV – die vorige week met acht zetels de tweede partij werd in Den Haag – verder te praten over de vorming van een college. Volgens Van Nieuwenhoven is er een „onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten” van de twee partijen.

Wilders vindt de opstelling van de PvdA een „belediging” voor zijn kiezers, zei hij gisteravond. „Het is hier geen Noord-Korea, waar je een partij na een fractievergadering buitenspel zet.”

Een meerderheid van de partijen in de Haagse gemeenteraad eiste gisteren in een brief, die alleen niet werd ondertekend door de PvdA en de Partij voor de Dieren, van Van Nieuwenhoven in het openbaar uitleg over het uitsluiten van de PVV.

Gisteravond besloot Van Nieuwenhoven, na beraad met haar fractie, gehoor te geven aan die wens. Aanstaande dinsdag zal de PvdA-fractie de uitsluiting van de PVV tijdens een openbare bijeenkomst toelichten. Van Nieuwenhoven is „steeds voorstander geweest van zoveel mogelijk openbaarheid rond de coalitievorming en stemt dus van harte in met het verzoek van de fractievoorzitters”, aldus een persverklaring. VVD en D66 pleiten voor een onafhankelijke informateur, maar daar voelt Van Nieuwenhoven niets voor.

Gisteravond liet de beveiliger bij de glazen deur na enige tijd het meisje en haar moeder toch naar binnen. Niet veel later omhelsde ze geëmotioneerd haar vader: Machiel de Graaf, nummer twee op de kieslijst van de PVV.

    • Brian van der Bol