PvdA-leider Wouter Bos verlaat politiek

PvdA-leider Bos vanochtend tijdens zijn persconferentie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 12 maart 2010 Persconferentie van Wouter Bos waarin hij zijn vertrek als PvdA-partijleider toelichten. foto © Roel Rozenburg

PvdA-leider Wouter Bos verlaat de politiek. Hij stelt zich niet opnieuw kandidaat voor de Tweede Kamer en wil geen minister of premier worden in een nieuw kabinet. Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, wordt vrijwel zeker de nieuwe lijsttrekker van de PvdA.

Dat heeft Bos vanochtend laten weten op een persconferentie. Privéredenen liggen ten grondslag aan zijn beslissing om af te treden. Hij wil meer tijd aan zijn gezin besteden. Bos (46) is getrouwd en heeft drie kinderen, van wie de jongste nog geen jaar oud is. „Mijn motieven liggen thuis. Als ik door zou gaan en premier zou worden na 9 juni, zie ik mijn eigen kinderen niet opgroeien. Dat is het me niet waard. De politiek eist een zware tol van je privéleven.”

Bos benadrukte dat het niet makkelijk is op te stappen „net nu het weer beter gaat met de PvdA en iedereen er weer in gelooft”. Maar dat Job Cohen klaar staat om hem op te volgen vergemakkelijkte zijn besluit, zei Bos. „Hij lijkt me bij uitstek de premier die dit land de komende jaren nodig heeft.”

Volgens Bos voerde hij al sinds januari 2007 „serieuze gesprekken” met Cohen, voormalig staatssecretaris van Justitie en sinds 2001 burgemeester van Amsterdam. Bos: „De partij is altijd in staat om een goede opvolger te vinden. Ons verhaal staat als een huis en we hebben de laatste maanden enorm veel aan zelfvertrouwen en energie herwonnen.”

Het definitieve besluit om de politiek te verlaten nam hij het weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bos maakte het nu pas bekend omdat hij geen publiekelijke twijfel wilde laten ontstaan over het partijleiderschap. Tot het partijcongres op 25 april blijft Bos partijleider. Vanmiddag zou Cohen een persconferentie geven.

Wouter Bos was sinds 2002 partijleider van de PvdA. Sinds 1998 zat hij in de Kamer. Van 2000 tot 2002 was hij staatssecretaris van Financiën onder VVD-minister Gerrit Zalm. Daarna keerde hij terug als Kamerlid. In november 2002 werd hij fractievoorzitter, in 2007 minister van Financiën en vicepremier. „Ik heb de verantwoordelijkheden die dat met zich meebracht elke minuut gevoeld, er met ziel en zaligheid invulling aan gegeven en het bovenal als heel eervol ervaren.”

Gisteren maakte ook CDA’er Camiel Eurlings bekend dat hij om privéredenen uit de politiek stapt. Bij de VVD is Mark Rutte de enige kandidaat-lijsttrekker, zo bleek vanmorgen bij het sluiten van de aanmeldingstermijn.

Eurlings: pagina 2

Lees de verklaring van Wouter Bos via nrc.nl/binnenland