Panheel opent tunnel voor bever

In het Midden-Limburgse Panheel is vandaag de eerste bevertunnel van Nederland geopend.

De dertig meter lange buis van zeventig centimeter doorsnee moet voorkomen dat de bevers nog langer over de Pastoor Jac Schreursweg van de Panheelderbeek naar het Leerkeven en vice versa trekken. De afgelopen tien jaar kostte die oversteek elf dieren het leven. Daarnaast was er blikschade aan auto’s. Een volwassen bever kan inclusief staart zo’n 1,30 meter lang worden en heeft een lijf dat vergelijkbaar is met dat van een volwassen bouvier.

De plannen, de tunnel en de afrastering die de bevers van de weg moet houden, hebben zo’n 40.000 euro gekost. Maasgouw, de provincie Limburg en Stichting Ark nemen elk een derde daarvan voor hun rekening. Plannen om ook op de Thornerweg een tunnel aan te leggen stuiten op bezwaren van een grondeigenaar die recreatieve plannen met het terrein heeft.

De eerste bevers, nazaten van een in de Duitse Eifel uitgezette groep, bereikten in 1995 het Leerkeven. In 2002 en 2004 werden in Limburg dieren toegevoegd om de populatie genetisch diverser te maken. In totaal zijn er nu zo’n honderd bevers.

De gemeente Maasgouw houdt er rekening mee dat ook otters en bunzingen de tunnel gaan gebruiken. Sporenonderzoek moet uitwijzen welke en hoeveel dieren de buis straks weten te vinden.