Palestijnen schorten het overleg met Israël op

De Palestijnse Autoriteit heeft het aanstaande, indirecte overleg met Israël opgeschort. Er valt „nergens over te onderhandelen” na de aankondiging, dinsdag, van de bouw van 1.600 appartementen in Oost-Jeruzalem. Dat hebben woordvoerders van de Palestijnse president Abbas gisteren gezegd.

Eerder deze week waren Israël en de Palestijnen na ruim een jaar stilstand bereid via Amerikaanse bemiddeling te onderhandelen. Dat had de Amerikaanse regering na lang aandringen bij met name Abbas voor elkaar gekregen. De Palestijnen hadden aanvankelijk als voorwaarde gesteld dat alleen gepraat kan worden als Israël de bouw in bezet gebied volledig bevriest.

Het nieuws dat Israël gaat bouwen in bezet Oost-Jeruzalem volgde vlak na een ontmoeting tussen premier Netanyahu en de Amerikaanse vice-president Joe Biden, die op bezoek is in het Midden-Oosten. De in verlegenheid gebrachte Biden veroordeelde de aankondiging als „een ondermijning van het vertrouwen” dat nodig is om weer aan tafel te gaan.

Netanyahu en vicepremier Eli Yishai van de orthodoxe Shas-partij, van wie de aankondiging afkomstig was, boden woensdag excuses aan Biden aan – niet om de maatregel maar om de ongelukkige timing. Netanyahu liet doorschemeren dat hij niet van de beslissing op de hoogte was gebracht, maar dat Yishai die er doorgedrukt had. Biden zei gisteren dat „de status quo niet houdbaar is” , maar de toon van zijn speech was opmerkelijk mild ten opzichte van Israël.

De bouw in nederzettingen vormt een van de grootste hindernissen voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. In Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever wonen circa een half miljoen Joodse kolonisten in nederzettingen die volgens het internationaal recht illegaal zijn. Na druk van de regering-Obama besloot Netanyahu onlangs tot een tijdelijke en beperkte bouwstop op de Westelijke Jordaanoever. Maar de bouw in en rondom Oost-Jeruzalem – de beoogde hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat – gaat hard door. Biden zei gisteren dat „een levensvatbare Palestijnse staat” noodzakelijk is om tot vrede te komen.