Overige films

Het bittere kruid (Kees van Oostrum, 1985, Nederland). Omstreden, vrije verfilming van de ‘kleine kroniek’ van Marga Minco over een Joodse familie in de oorlog. Dat de regisseur een dochter uit een NSB-familie introduceerde, met wie hoofdpersoon Sara een nauwe vriendschap onderhoudt, ontnam menigeen het zicht op de kwaliteit van dit vlakke drama. RTL8, 20.30-22.10u.

Le promeneur du champ de Mars (Robert Guédiguian, 2005, Fra). Film over de nadagen van Mitterrands veertienjarige mandaat (1981-1995), en zijn dood kort daarna. Het taboe op de fictionalisering van politieke grootheden in Franse films komt tot uiting in de naamloosheid van het hoofdpersonage. We herkennen hem in zijn vertolker Michel Bouquet (79). Of het uit respect voor het privéleven is of resultaat van het taboe: de Mitterrand in de film heeft zelfs geen familieleden. Le Promeneur bestaat uit een lange reeks statisch gefilmde monologen, van een malicieus monstre sacré, dat royaal citeert uit de wereldliteratuur, ter illustratie van zijn gelijk. Mitterrands politieke handel en wandel – afgezien van zijn omstreden jaren in het met de Duitsers collaborerende Vichy – worden doodgezwegen. De als linkse cineast te boek staande Guédiguian toont vooral een King Lear die zijn laatste strijd levert, met de dood. Ned.2, 0.15-2.05u.