nrcboeken.nl

Boekenweekgeschenk op postzegelformaat

Debutant schiet roman de ruimte in

Debutant Tonie Mudde gaat zijn eerste roman Spaghetti Spoetnik bij wijze van promotiestunt lanceren in de ruimte. Mudde, die lucht- en ruimtevaarttechniek studeerde, heeft de eerste pagina van het boek afgedrukt op hittebestendig plastic. De pagina gaat mee met een satelliet van ISIS. Dat Nederlandse bedrijf maakt satellieten zo klein als een pakje melk.Spaghetti Spoetnik, dat verschijnt bij Podium, is een roman over macht, seks en astronomie. Hoofdpersonen zijn een eenzame sterrenkundige en een bloedmooie studente fotografie. (DL)

Ian McEwan wijzigt roman na falen klimaattop

De Britse auteur Ian McEwan, wiens nieuwe roman Solar handelt over klimaatopwarming, heeft zijn boek een andere wending gegeven na het falen van de klimaattop in Kopenhagen in december. In een interview met The Guardian vertelt McEwan dat hij de top in Kopenhagen ‘met een zekere wanhoop’ van nabij heeft gevolgd. Na het mislukken ervan vond hij het nodig om het debacle een plaats te geven in zijn boek. Het zojuist verschenen Solar vertelt over wetenschapper en Nobelprijswinnaar Michel Beard die aan een geavanceerde technologie werkt om klimaatopwarming te bestrijden. Het einde van het boek speelt zich af in de zomer van 2009, als Beard het verzoek krijgt om een vergadering van ministers toe te spreken. „Ik wou er absoluut iets in smokkelen over zijn onbehagen. Alles rondom hem is ingestort en daarom weet hij dat Kopenhagen voor hem de plek is. Daar kan hij zijn eigen verwarring overdragen.” (DL)

Concerndirecteur nummer 1 in literaire pikorde HP/De Tijd

In de jaarlijkse ‘literaire pikorde’ die HP/De Tijd aan de vooravond van de Boekenweek publiceert is de Vlaamse Weekblad Pers Groep-directeur Koen Clement vanuit het niets naar de eerste plaats geklommen. Clement bezet als directeur de toppositie en niet als uitgever. Afgelopen jaren voerden uitgevers als Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos, nu nr. 3), Robbert Ammerlaan (De Bezige Bij, nu 5), en Joost Nijsen (van Podium, 17) de lijst aan. HP/De Tijd pitcht Clement zo: ‘Veldheer. Kwam, zag en overwon.’ WPG nam onlangs A.W. Bruna en Standaard Uitgeverij van PCM over. (HC)

Weer een site erbij voor schrijvers, Leon de Winter werft nog

De opkomst van publicatiesites, waar amateurs hun schrijfsels op kunnen zetten in de hoop op publicatie, buiten de gevestigde uitgeverijen om, gaat gestaag verder. Na Schrijversmarkt.nl en Tenpages.com, is nu Pulpfictie.nl (of .be) van start gegaan, gesteund door het Cultuurfonds BNG en stichting Behoud de Begeerte. Hierop kunnen Nederlanders en Vlamingen publiceren en bij ‘uitzonderlijke kwaliteit’ zal het agentschap Sebes & Van Gelderen de schrijver in spe vertegenwoordigen. Schrijver Leon de Winter, die vorige maand aankondigde een eigen website voor e-books te beginnen, is ondertussen actief collega-schrijvers aan het werven. In een brief verzoekt hij ze het addendum voor e-books bij het standaard schrijverscontract dat uitgevers nu versturen niet te tekenen. Met zijn website ©-shed denkt hij ze meer te kunenn bieden. (MS, TJ).

iPhone-applicatie rukt op in de literatuur

Het nieuwe boek van Heleen van Royen, de bundeling van haar columns Vulpen, verschijnt als iPhone- applicatie. Abonnees kunnen de columns lezen en krijgen automatisch de tweets van Van Royen. Ook uitgeverij De Arbeiderspers heeft een iPhone-applicatie ontwikkeld, rond Boekenweekauteur Joost Zwagerman. Abonnees krijgen onder meer dagelijks een gedicht van Zwagerman, voorgelezen door cabaretier Hans Teeuwen. Ook is een met discomuziek uit de jaren tachtig verrijkt e-book op de markt gebracht van Zwagermans debuutroman Gimmick! In het Engelse taalgebied zijn voor de iPhone meer boeken dan spelletjes te koop, meldde The Guardian deze week, 27.000 boeken tegen 25.400 spelletjes. Een uitgeverij als Penguin is enthousiast: ‘Je ziet mensen in de Underground elke dag spelletjes doen, kranten lezen, het is mooi dat het boek een stevige plek behoudt bij die vorm van tijdbesteding’, aldus Jeremy Ettinghausen. (MS,TJ)

De Slegte gaat nu ook in nieuwe boeken doen

Enkele maanden nadat boekhandel De Slegte de website had vernieuwd, wordt de De Slegte-site opnieuw veranderd. Dit maal wordt het online- assortiment uitgebreid: klanten kunnen nu ook 80.000 ‘nieuwe’ boeken bestellen. Ook is het mogelijk om een zoekopdracht voor een specifiek boek te geven. Als het gezochte boek – van nieuw tot ramsj of zeldzame tweedehands – beschikbaar is, krijgt de klant een mail. Ook het ramsjaanbod van circa 5.000 titels is online beschikbaar en aan het invoeren van de twee miljoen boeken tellende tweedehandsvoorraad van de Slegte wordt gewerkt. Nu zijn 75.000 van de tweedehands boeken ingevoerd. (BH)

OP DE SITE

Oude Titaantjes op het Boekenbal, de Leesclub over ‘Duel’, twintig boeken over opgroeien en tragische pubers.

M.m.v. Hans Cottyn, Bernard Hulsman, Toef Jaeger, Dirk Leyman, Sebastiaan Kort en Maartje Somers.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.be