Nieuws: Koekemannetje Kinderen bakken

Het Gouden Boekje over het koekemannetje was een groot succes. Nu heeft de uitgever een bakwedstrijd georganiseerd. Met een prijs voor de beste dierlijke bijrol.

Groep 3A van de basisschool Dynamis in Hoorn

Bijna honderd kinderen hebben het koekemannetje gebakken, of beter gezegd: hun eigen koekemannetje. Het koekemannetje is een speculaaspopachtig mannetje van koek, dat wegrent van de bakplaat, zodra hij uit de oven komt. Zoals in het Gouden Boekje over hem te lezen is, gaat iedereen die hem wil opeten achter hem aan. Maar het koekemannetje roept: „Loop maar, loop maar zo hard als je kan, je kan me toch niet pakken, ik ben de koekeman!”

Het is een spannend verhaal. De uitgevers van het verhaal hebben vorig jaar ook een kookboek uitgebracht, Het koekemannetje en andere recepten. Bij verschillende Gouden Boekjes-verhalen een toepasselijk recept: bij Het feestvarken dat van een taart, bij Meneer de hond dat van een wentelteefje. En een koekemannetjes-recept.

Er zat ook een wedstrijd bij: bak zelf je koekemannetje. Bijna honderd kinderen deden mee en stuurden een foto van hun koekeman in. Begin deze week kwam een grote jury in Amsterdam bij elkaar om ze te beoordelen.

Het was spannend. Wat opviel was dat ook een paar scholen klassikaal hadden meegedaan. Die heeft de jury, tien man en vrouw sterk, apart beoordeeld. Het is toch anders of je samen iets maakt, of thuis iets bakt in je eentje, of met je moeder of vader. Ook waren er volwassen koekenbakkers die mee deden. Maar die telden niet mee.

Eerst maar de winnende klas. Dat was groep 3A van de basisschool Dynamis in Hoorn. De groep van juf Jacqueline en Suzanne hadden niet alleen een mooie koekeman gebakken: ze hadden ook maskers gemaakt van alle personen uit het verhaal van het koekemannetje – ook de vos die het koekemannetje uiteindelijk opeet.

Dan de losse koekenbakkers die van uitgeverij Rubinstein Gouden Boekjes als prijs krijgen. Wegens het ‘uitbundig bakplezier’ gaat de eerste prijs naar het koekemannetje van David Meerwaldt (5) uit Enschede. Er is ook een prijs voor de eerste inzender: dat was Sade Bleumink (3) uit Huissen. En Bor (5) en Rover (4) bakten behalve een koekemannetje ook de slimme vos er bij, dus zij krijgen de prijs voor ‘de beste dierlijke bijrol’.

Paul Steenhuis