Nederland kort

Sterfte dieren bij Oostvaardersplas lager dan verwacht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Van de wilde dieren in het natuurgebied Oostvaardersplassen is de afgelopen drie maanden ruim 17 procent gestorven. Dat is meer dan vorig jaar, toen bijna 10 procent de winter niet overleefde, maar veel minder dan internationale deskundigen voor mogelijk hielden, namelijk 30 procent. Dat heeft demissionair minister Verburg (LNV, CDA) bekendgemaakt. De minister noemt als oorzaak van de beperkte sterfte „dat populaties robuuster worden op basis van natuurlijke selectie”. De meeste dode dieren werden afgemaakt omdat boswachters en dierenartsen constateerden dat ze in een slechte conditie door verwonding of ziekte in „een situatie van uitzichtloos lijden” waren beland. Dit jaar zijn tot nu toe 450 edelherten, , 190 konikpaarden en 46 heckrunderen gestorven.

Groep wil claim na misbruik door kerk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Twee mannen bereiden een claim voor tegen de katholieke kerk, vanwege seksueel misbruik in een jongensinternaat. Luc Kusters en Bert Smeets willen met een groep lotgenoten een claim indienen. Letseladvocaat Martin de Witte bevestigt door hen te zijn benaderd. „Er is een aantal slachtoffers die met vertegenwoordigers van de katholieke instellingen in gesprek wil over hoe verder met het onderwerp. Financiële compensatie is één van de onderwerpen op de agenda.” Smeets roept de slachtoffers van misbruik op om niet mee te doen aan het deze week ingestelde onderzoek onder leiding van ex-minister Deetman.

Bloeddonortest op Q-koortsbacterie

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Bloeddonoren in gebieden met Q-koorts worden binnenkort getest op de aanwezigheid van de Q-koortsbacterie. Dat heeft Sanquin, de organisatie die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt, bekendgemaakt. Hoewel besmetting via donorbloed niet bewezen is, zegt Sanquin het zekere voor het onzekere te nemen. De meeste mensen die besmet zijn met de Q-koortsbacterie, merken daar niets van. Als uit de test blijkt dat iemand recent besmet is met de Q-koortsbacterie wordt zijn bloed niet gebruikt voor transfusies. Sanquin heeft eerder een aantal donoren getest en positieven gevonden.