Nederland & Europa kort

Namen van passagiers sneller bekend als een vliegtuig crasht

Brussel. Bij een vliegtuigongeluk moet de luchtvaartmaatschappij voortaan binnen twee uur de namen van de passagiers verstrekken aan de autoriteiten. Ministers van Verkeer van de 27 EU-landen hebben daarover gisteren een akkoord bereikt. Aanleiding is een ongeval met een toestel van Spanair in 2008 in Madrid, waar het lang duurde voordat namen van slachtoffers bekend werden. De Europese Commissie stelde aanvankelijk voor dat de maatschappij de passagierslijst binnen een uur moet overhandigen; dat vonden sommige landen te strikt. (ANP)

Europarlement staat achter Goldstone

Brussel. Het Europees Parlement heeft zich opgesteld achter het onderzoeksrapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone waarin melding wordt gemaakt van mogelijke Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdrijven tijdens de Israëlische oorlog in de Gazastrook. Tegelijk riep het Parlement Israël op onmiddellijk de grensovergangen met de Gazastrook te openen, omdat zijn blokkade de humanitaire crisis verergert. De resolutie, die met 335 stemmen tegen 287 werd aangenomen, leidde tot scherpe kritiek van de Israëlische missie bij de Europese Unie. Sommige EU-regeringen, waaronder Nederland, wezen het Goldstone-rapport af. (AP, AFP)

Brussel leent miljard euro aan Roemenië

Brussel. De Europese Commissie heeft gisteren 1 miljard euro geleend aan het armlastige Roemenië, als onderdeel van een pakket van leningen van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). „De leningen van de EU, IMF en anderen hebben Roemenië geholpen om het ergste van de economische en financiële crisis te doorstaan”, zei eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken). Ook aan Letland leende Brussel 500 miljoen euro. (ANP)

Rode waarschuwing nodig voor dikmakers

Brussel. Als voeding ongezond veel vet, zout of suiker bevat, moet dat in het rood op de verpakking staan. De Europese Consumentenbond bepleit dat, vooruitlopend op een stemming in de Europarlementscommissie voor gezondheid, komende dinsdag. Veel verpakkingen vermelden nu vet, zout en suiker in percentages van de dagelijks aanvaardbare hoeveelheid per 100 gram. „Voor consumenten blijkt dat te ingewikkeld. Haastige shoppers vergelijken zulke cijfers op verpakkingen niet”, zei Sue Davies van de Europese Consumentenbond BEUC gisteren. (ANP)

Samenwerking voor bescherming kust

Straatsburg. De EU-lidstaten moeten beter gaan samenwerken om de kuststreken te beschermen tegen storm en springtij. Ook moet geld van de EU bestemd voor regionale ontwikkeling flexibeler worden ingezet, ter voorkoming van schade door natuurrampen. Dat staat in een verklaring die het Europees Parlement gisteren aannam. (ANP)