Na zijn privéleven kan Eurlings altijd nog terug

Hij vindt het mooi geweest, na zestien jaren in de politiek. Camiel Eurlings kiest voor zijn privéleven. Op een vervelend moment voor het CDA.

Het CDA heeft er één zekerheid bij. Mocht partijleider Jan Peter Balkenende na een eventuele slechte verkiezingsuitslag op 9 juni besluiten uit de politiek te stappen, dan wordt demissionair Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) zeker niet zijn opvolger. De 36-jarige Limburger stapt uit de politiek, liet hij gisteren weten. Hij wil niet op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen en wil ook geen minister worden in een volgend kabinet. Hij zegt meer tijd te willen hebben voor zijn privéleven: „Dat heb ik samen met mijn vriendin besloten.” Hij hintte nadrukkelijk op gezinsuitbreiding: „Als mijn privéleven zich verder ontwikkelt, wil ik daar de eerste jaren een beetje meer tijd voor hebben.”

Het vertrek van Eurlings komt voor het CDA op een slecht moment. De partij heeft beroerde gemeenteraadsverkiezingen achter de rug en de kritiek op partijleider Balkenende neemt toe. Met het vertrek van stemmentrekker Eurlings verliest het CDA een talentvolle politicus die door velen binnen en buiten de partij als een van de kroonprinsen van premier Balkenende werd gezien. Hij wordt gewaardeerd door politieke mede- en tegenstanders en is populair bij de bevolking.

Eurlings zit sinds zijn twintigste in de politiek. Geboren op 16 september 1973 in Valkenburg aan de Geul, Zuid-Limburg, belandde Eurlings als 20-jarige met voorkeurstemmen in de Valkenburgse gemeenteraad. Vijf jaar later begon hij een grootschalige campagne om in de Tweede Kamer te komen. Eurlings toerde rond in een oude Engelse dubbeldekker en kon rekenen op steun van zijn familie en een grote groep vrijwilligers. Overal in de provincie doken affiches op met een glimlachende Eurlings en de leus: Eine nuuje Limburgse jong veur de Tweede Kamer. Het leverde hem 24.008 voorkeurstemmen op, ruim voldoende om op 24-jarige leeftijd de Tweede Kamer binnen te komen.

In 2004 vertrok Eurlings op verzoek van zijn partij naar Brussel om verder te ‘rijpen’. Daar verzamelde hij felbegeerde posten als het vicevoorzitterschap van de EVP (Europese christen-democraten) en Turkije-rapporteur. Begin 2007 keerde Eurlings terug in Den Haag, als minister van Verkeer en Waterstaat.

Aanvankelijk kreeg hij de kritiek veel te praten maar weinig daden te tonen. Later draaide dat beeld bij. Eurlings sleepte de Spoedwet wegverbreding door de Tweede en Eerste Kamer, nam een besluit over de aanleg van de omstreden A4 Midden-Delfland, en wist veel infrastructurele projecten opgenomen te krijgen in de Crisis- en herstelwet, die volgende week door de Eerste Kamer wordt behandeld.

Geregeld stond hij met een foto in de krant als ergens in Nederland ‘de schop de grond inging’ voor weer een wegverbreding of nieuwe spitsstrook. Als toetje presenteerde Eurlings eind vorig jaar nog het Wetsvoorstel kilometerprijs, oftewel de kilometerheffing. Maar na, zoals hij zelf zegt, „zestien jaar passioneel met politiek bezig te zijn geweest” is het genoeg.

Het vertrek van Camiel Eurlings is vervelend voor het CDA, maar een drama is nu ook weer niet. De minister was niet de enige kandidaat voor de opvolging van Balkenende.

Er is bijvoorbeeld nog Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Die heeft veel ervaring, een sterk netwerk, en heeft als fractievoorzitter van het CDA in het centrum van de macht gezeten. Er er zijn meer kandidaten: Jack de Vries (Defensie), Jan Kees de Jager (Financiën), Ab Klink (Volksgezondheid), en Ernst Hirsch-Ballin (Justitie). De laatste tijd zingt ook de naam van Cees Verman rond, de oud-minister van Landbouw.

Zelf heeft Eurlings de afgelopen jaren geregeld gezegd nog niet te weten of hij verder wilde gaan in de politiek en zo ja, in welke rol. Hij zei dat hij zijn familie, zijn vrienden en zijn vriendin, de Hongaarse Enikö Borbély, weinig ziet en dat het ministerschap „heel veel kost”. Die uitspraken werden vaak als tactiek gezien, maar dat was dus niet zo.

Gisteren kondigde hij in elk geval aan de komende tijd nog wel actief te willen blijven voor het CDA, onder meer tijdens de komende verkiezingscampagne. Daarna, over een aantal jaren, is een terugkeer in de politiek zeker niet uitgesloten, zei hij. Gerijpter, meer ervaren, ook buiten de politiek. Een kabinet-Eurlings I kan nog altijd.

    • Oscar Vermeer