Moslimextremist België staat terecht voor ronselen jihad

De bekendste moslimextremist van België verscheen gisteren voor de rechter. Ze zou een Belgische tak van Al-Qaeda hebben opgericht.

FILE - In this Oct. 10, 2003 file photo Malika El Aroud is seen during an interview in Brussels. On Monday March 8, 2010 Malika El Aroud, along with eight alleged members of an al Qaeda terror cell suspected of having recruited jihadists and prepared attacks, go on trial in Brussels. Aroud, who is being held under tight security, is the widow of one of the killers of Ahmed Shah Massoud, who was the head of the anti-Taliban Northern Alliance in Afghanistan. (AP Photo/Herman Ricour, File) AP

Haar zwarte haren waren onbedekt. Zonder boerka, die ze normaal schijnt te dragen, verscheen Malika El Aroud gisteren voor de rechter. Ze is de bekendste moslimextremist van België en hoofdverdachte in een rechtzaak tegen negen personen. Die zouden een Belgische tak van Al-Qaeda hebben gevormd.

Maandag begon het proces, dat nog enkele weken kan duren. Streng beveiligd: bezoekers van zaal 01.17 in het Brusselse Paleis van Justitie moeten bij binnenkomst zelfs hun schoenen uitdoen voor controle.

Aroud was getrouwd met de man die in 2001 een zelfmoordaanslag pleegde op de Afghaanse strijder Ahmed Shah Massoud – twee dagen voor ‘9/11’. Gisteren erkende ze dat haar nieuwe echtgenoot Moez Garsallaoui contacten had met Osama bin Laden.

Aroud zou haar tweede man hebben geholpen bij het ronselen van jongeren die in Afghanistan moesten vechten tegen de Amerikanen en hun bondgenoten. Ze reisde ook naar Turkije, waar haar nieuwe echtgenoot met enkele van die jongeren een tussenstop maakte. „Maar ik wist niet wat hun project was”, zei ze gisteren.

De zaak trekt veel aandacht in België. Het is niet het eerste terrorismeproces, maar wel een zaak met een voorgeschiedenis. In december 2007 was het groot nieuws toen veertien verdachten, waaronder Aroud, bij huiszoekingen werden aangehouden. De autoriteiten hielden rekening met een aanslag in België. Ze namen geen risico omdat alle Europese regeringsleiders op dat moment in Brussel waren voor een top van de Europese Unie. Ook daarna bleven veiligheidsmaatregelen van kracht. Het traditionele nieuwjaarsvuurwerk in de Belgische hoofdstad werd afgelast.

De verdachten werden snel vrijgelaten, bij gebrek aan bewijs. Maar een jaar later werden Aroud en een groep bekenden opnieuw opgepakt. Belgische media citeerden de afgelopen week volop uit justitiedossiers. Een van de verdachten was in december 2008 teruggekeerd van een trainingsmissie in Pakistan. Hij zou daar zijn opgeleid tot bomexpert. Terug in België schreef hij een e-mail: „Breng vrouwen en kinderen in veiligheid. De organisatie heeft gezegd dat ik mijn opdracht moet uitvoeren. Vaarwel.”

Een concreet plan voor een aanslag is niet gevonden. Wel zou een Amerikaanse getuige hebben verklaard dat de verdachte een bomaanslag wilde plegen op de metro van Brussel.

Drie verdachten verklaarden deze week dat ze inderdaad in trainingskampen in Pakistan zijn geweest. Maar dat is onvoldoende om hen te veroordelen, zei één van hun advocaten al. In het buitenland deelnemen aan een oorlog is geen terrorisme, betoogde hij.

Aroud wordt ervan beschuldigd de leider te zijn van een terroristische organisatie. Het is niet de eerste keer dat ze wordt aangeklaagd. In 2003 stond ze al eens terecht in verband met de moord op de Afghaanse strijder Massoud. „Uw ideeën zijn extreem, maar daar kan ik u niet voor veroordelen”, zei de rechter toen.

Tijdens een eerste verhoor deze week sprak Aroud alle beschuldigingen tegen. Ze had wel eens geld aangenomen van mensen, maar dat was niet bedoeld om de jihad te financieren. En jongeren die er over dachten jihadist te worden, vroegen haar wel om advies – als weduwe van een martelaar is ze nu eenmaal bekend. Maar dat betekende nog niet dat ze die jongeren ertoe had aangezet naar Afghanistan te gaan om daar te vechten tegen de internationale troepen.

Haar ideeën zijn nog steeds extreem, bleek verder. De Amerikanen in Afghanistan zijn volgens haar de vijand. „Als de vijand valt, zijn we blij. Het is oorlog.” Amerikaanse soldaten, zei ze ook, gedragen zich als varkens en honden. Daarna bood ze haar excuses aan – aan de dieren.

    • Jeroen van der Kris