Maliki leidt in shi'itisch gebied, Allawi in sunnitisch deel van Irak

Eerste resultaten van de parlementsverkiezingen in Irak geven de partij-alliantie van de shi’itische premier Nouri al-Maliki zoals verwacht een voorsprong in enkele zuidelijke, shi’itische provincies. De seculiere beweging onder de eveneens shi’itische oud-premier Iyad Allawi doet het eveneens zoals verwacht goed in enkele sunnitische provincies.

Het gaat slechts om ongeveer 30 procent van de stemmen in in totaal vijf van de achttien provincies. Er is nog niets bekend over de resultaten van de zondag gehouden verkiezingen in de provincie Bagdad en andere moeilijk te voorspellen gebieden, waar de einduitslag van doorslaggevend belang kan zijn voor het al dan niet aanblijven van premier Maliki. Overigens zal hij hoe dan ook een coalitie met andere partijen moeten sluiten. Om alleen met zijn Staat van het Recht te gaan regeren moet zijn partij volgens de wet 50 procent van de stemmen halen, wat uitgesloten is gezien de stevige concurrentie.

Allawi’s Iraqiya-partij-alliantie klaagde gisteren over geknoei met de stemmen. De groep waarschuwde voor de „mogelijkheid dat frauduleuze stemmen de eindresultaten waardeloos maken”. Volgens Iraqiya, een alliantie van seculiere shi’ieten en sunnieten, werden meer dan 250.000 militairen uitgesloten van deelneming aan de verkiezingen omdat hun namen niet op de kiezerslijsten voorkwamen. De fundamentalistisch-shi’itische Iraakse Nationale Alliantie, een van premier Maliki’s belangrijkste concurrenten, toonde zich ook al bezorgd over mogelijk geknoei.

Wanneer de einduitslag te verwachten is van de verkiezingen, is niet te voorspellen. Daarna volgen waarschijnlijk maanden van onderhandelingen tussen de belangrijkste partijblokken over een nieuwe regering. De formatie valt samen met de terugtrekking van de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak, die 1 september voltooid moet zijn. (Reuters, AP)