leesclub

Wat vond u van ‘Duel’?

Meer dan 950 duizend exemplaren van Joost Zwagermans Duel worden deze Boekenweek als geschenk verspreid. De eerste reacties op de novelle in deze krant zijn al gekomen: de recensie van Arnold Heumakers (zie nrcboeken.nl), de videocolumn van Pieter Steinz op NRC Leest (te bekijken via www.nrc.tv of nrcboeken.nl) en drie stukken van Recensieweb, een website die zich ten doel stelt met een groep jonge, semiprofessionele lezers zoveel mogelijk nieuwe Nederlandse romans, verhalenbundels en novellen te bespreken.

Inmiddels is op nrcboeken.nl/leesclub de discussie over het Boekenweekgeschenk van start gegaan. Via de portal kan iedere lezer de volledige artikelen (her)lezen en zijn of haar eigen mening over Duel geven. Op de tweede vrijdag van de Boekenweek (19 maart) zal een verslag van de discussie op pagina 2 van de bijlage Boeken staan. Hieronder vast een eerste reactie.

Te vol

‘Juist de veelheid [van onderwerpen en verhaallijnen] vormt de achilleshiel van de novelle, want het Boekenweekgeschenk kent nauwelijks een eenduidig hoofdthema; Zwagerman komt in Duel de lezer niet tegemoet door expliciet te maken wat hij nu het belangrijkste vindt. Als het de ontwikkeling van hoofdpersonage Jelmer Verhooff is die Zwagerman centraal wil stellen (wat de pro- en epiloog wel doen vermoeden), waarom is hij dan na 96 pagina’s nog steeds een plat, enigszins karikaturaal karakter? Hij blijft jong, impulsief en idealistisch waar het om kunst gaat – verder niets. En wanneer Zwagerman werkelijk kritiek wil uiten op de moderne stand van de beeldende kunst, had hij dan niet beter curator Olde Husink kunnen laten optreden als hoofdpersoon in plaats van het tweedehands perspectief dat hem nu wordt toegedicht – had die oudgediende niet als geen ander het ‘duel’ tussen de oude en de nieuwe kunstopvattingen kunnen becommentariëren? De symboliek van het kunstproject van Duiker ten slotte, speelt die de hoofdrol? Dan was die thematiek ongetwijfeld beter tot zijn recht gekomen wanneer die niet werd overstemd door de slapstickachtige scènes in de school in Novo Mesto – omlijst door een totaal oninteressante vliegreis.’

Marleen Louter, volledige tekst is te lezen op nrcboeken.nl/leesclub