Kroon zit in omstreden havenproject

Vastgoedhandelaar Evert Kroon, die vastzit op verdenking van belastingfraude, is betrokken bij een omstreden project van woningcorporatie Rochdale. Het gaat om de koop van een jachthaven in Amsterdam.

Directeur Hubert Möllenkamp van Rochdale kocht in 2005 de helft van jachthaven aan de Nieuwe Meer van ondernemer Henk Oudt. Twee jaar later werd de andere helft gekocht door Ontwikkelingsmaatschappij De Landtong van makelaar Peter ter Borgh. Van dit bedrijf is Evert Kroon voor de helft eigenaar. Dat blijkt uit een jaarrekening over 2007 van Kroons bedrijf Kroon Real Estate Holding. Daarin staat dat de vennootschap van Kroon 50 procent van de aandelen bezit van deze vennootschap van Ter Borgh.

Möllenkamp werd in februari vorig jaar op staande voet ontslagen. Rochdale beschuldigde de directeur van verduistering en valsheid in geschrifte. De corporatie trok na het ontslag van directeur Möllenkamp de stekker uit het project aan de Nieuwe Meer. De omstreden directeur wilde op het perceel aan het Nieuwe Meer een hotel en woningen bouwen. Na zijn ontslag onderzochten forensische specialisten van Deloitte diverse vastgoedtransacties die Möllenkamp had gedaan. De resultaten van dat onderzoek werden overhandigd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam, dat vervolgens een strafrechtelijk onderzoek naar Möllenkamp startte. Dit onderzoek loopt nog.

Justitie verdenkt Möllenkamp van verduistering en het aannemen van steekpenningen. In het kader van dit onderzoek kijkt justitie naar een twintigtal vastgoedtransacties die Möllenkamp als directeur van Rochdale uitvoerde. Een van die transacties is de aankoop van de jachthaven met makelaar Ter Borgh. Op 10 februari dit jaar deed justitie samen met de opsporingsdienst FIOD-ECD invallen bij Ter Borgh en het bedrijf Steenkorrel van ondernemer Henk Oudt.

Kroon werd vorige week aangehouden. Hij wordt verdacht van belastingfraude. Kroon zou ten onrechte privéverbouwingen aan zijn huis, vakantiehuis en motorjacht hebben laten betalen door zijn bedrijf. Daardoor kon hij onterecht btw terugvragen. In dit onderzoek werd begin deze week ook interieurontwerper Jan des Bouvrie gearresteerd door de politie. Hij wordt eveneens verdacht van fraude en valsheid in geschrifte.

De advocaat van Evert Kroon noch Ter Borgh wilde vanochtend commentaar geven op hun samenwerking in het omstreden jachthavenproject. Ter Borgh is onder meer bekend als voormalig zakenpartner van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Een woordvoerder van woningcorporatie Rochdale zei vanochtend dat zij geen commentaar mag geven op de omstreden vastgoedtransacties, omdat die nu deel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek. Wel zei de woordvoerder dat zij ook vernomen had dat vastgoedhandelaar Evert Kroon betrokken was bij het project aan het Nieuwe Meer.

    • Philip de Witt Wijnen
    • Tom Kreling