Kort nieuws Economie

Vrijspraak voor advocaat in havenschandaal

Door onze financiële redactie

Rotterdam, 12 maart. Jacob Cornegoor, voormalig advocaat van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, is gisteren door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken van valsheid in geschrifte rondom het Rotterdamse havenschandaal. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 240 uur en een boete van 50.000 euro geëist. Cornegoor, advocaat bij het Amsterdamse kantoor Spigthoff, had volgens justitie opzettelijk fouten gemaakt bij het opstellen van documenten waarin stond dat voormalig directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf bevoegd was om zonder toestemming van zijn commissarissen garanties voor leningen af te geven. Justitie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Krant: 55 miljard voor Griekenland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 maart. Duitsland en Frankrijk werken aan een pakket steunmaatregelen voor Griekenland van 55 miljard euro. Dat meldt de Oostenrijkse krant

The Austrian, op basis van ingewijden. Duitsland zou 20 miljard euro bijdragen, Frankrijk 10 miljard, onder meer door Griekse staatsobligaties te kopen en garanties te verstrekken op staatsleningen. Ook de andere eurolanden zouden een bijdrage leveren, met uitzondering van Spanje en Portugal, die zelf begrotingsproblemen hebben, en Groot-Brittannië. De Europese Centrale Bank zou al met het voorstel akkoord zijn, de eurolanden nog niet.

Autoproductie laagste sinds 1996

Brussel, 12 maart. De productie van personenauto’s, bussen en vrachtauto’s in Europa is in 2009 met 17,3 procent gedaald ten opzichte van 2008 en met 23 procent vergeleken met 2007. Dat heeft de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten ACEA gisteren bekendgemaakt. De productie van personenauto’s nam vorig jaar met 13 procent af tot 13,4 miljoen, het laagste niveau in 14 jaar. Het aantal geproduceerde vrachtauto’s daalde met 64 procent. (ANP)

Brussel leent 1 mld euro aan Roemenië

Brussel, 12 maart. De Europese Commissie heeft gisteren 1 miljard euro geleend aan Roemenië, als onderdeel van een pakket van leningen van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). „De leningen van de EU, IMF en anderen hebben Roemenië geholpen om het ergste van de economische en financiële crisis te doorstaan”, zei EU-commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken). Hij dringt wel aan op veranderingen van pensioen- en belastingregels. (ANP)