Kort nieuws Buitenland

Opnieuw grote bomaanslag in Pakistaanse Lahore

Lahore, 12 maart. In het Pakistaanse Lahore zijn vanmorgen ten minste 39 doden gevallen bij een dubbele zelfmoordaanslag op twee legervoertuigen. Het is de tweede grote aanslag in Lahore, de culturele hoofdstad van Pakistan, binnen een week. Maandag vielen dertien doden bij een aanval op een politiebureau, die is opgeëist door de Pakistaanse Talibaan. Sinds ruim een jaar zijn er vaker grote aanslagen in de stad, die ver verwijderd ligt van het gebruikelijke strijdtoneel in het tribale noordwesten. (Reuters)

Diefstal Auschwitz: Zweed naar Polen

Stockholm, 12 maart. Een Zweedse neonazi die verdacht wordt van betrokkenheid bij de diefstal van het smeedwerk ‘Arbeit macht frei’ uit het voormalige concentratiekamp Auschwitz mag uitgeleverd worden aan Polen. Dat heeft een Zweedse rechter gisteren beslist. De 34-jarige man beweert dat hij heeft geholpen bij het terugvinden van het smeedwerk, dat enkele dagen na de diefstal werd teruggevonden. Eerder werden twee Polen gearresteerd. Poolse autoriteiten eisen achttien maanden cel tegen het trio. (AP)

Hamas laat Britse journalist vrij

Gaza-stad, 12 maart. Het Hamas-bewind in Gaza heeft gisteren een Britse journalist vrijgelaten die het een maand gevangen heeft gehouden. De Brit, Paul Martin, zei dat hij was opgepakt om zijn journalistieke werk. Hamas beschuldigde hem van bedreiging van de veiligheid, maar klaagde hem niet aan. Mahmoud Zahar, een Hamas-leider, zei dat Martin werkte aan een artikel over gebruik van burgers als menselijk schild door Hamas. Martin was de eerste buitenlandse journalist die door Hamas is gevangen gezet sinds 2007. (AP)

Nieuwe president Chili ingezworen

Santiago, 12 maart. In Chili is gisteren Sebastian Piñera ingezworen als president. Piñera (60), die een fortuin verdiende als zakenman, is de eerste democratisch gekozen rechtse president van het Latijns-Amerikaanse land sinds 1958. Hij won in januari de verkiezingen tegen Eduardo Frei, en maakte zo een eind aan de macht van de linkse coalitie die sinds de dictatuur van Pinochet (1973-1990) regeerde. Ongeveer tegelijkertijd met zijn inauguratie werd Chili opgeschrikt door twee zware naschokken, volgend op de aardbeving eind februari. De schade door de naschokken bleef beperkt. (AFP, Reuters)

Turkse gezant weg uit Zweden

Ankara, 12 maart. Turkije heeft gisteren zijn ambassadeur uit Zweden teruggeroepen uit protest tegen het besluit van het Zweedse parlement het bloedbad onder Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide te bestempelen. Een week geleden haalde Ankara al zijn ambassadeur uit Washington terug nadat een Congrescommissie datzelfde had gedaan. De Turkse regering erkent dat in het Ottomaanse rijk in en rond 1915 honderdduizenden Armeniërs zijn gedood, maar ontkent dat er mogelijk 1,5 miljoen doden waren en dat het om genocide ging. (Reuters)

Ex-leider Bosnië op borgtocht weer vrij

Londen, 12 maart. Voormalig Bosnisch vicepresident Ejup Ganic, die door Servië wordt gezocht op verdenking van oorlogsmisdaden, is gisteren op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft een rechtbank in Londen beslist. Ganic moet wel op een bekend Britse adres blijven. Servië zegt dat Ganic verantwoordelijk is voor de aanval op de konvooi van het Servische leger in Sarajevo in mei 1992, bij de start van de oorlog. (Reuters)

WFP akkoord met onderzoek hulp

New York, 12 maart. Het VN-voedselprogramma WFP zal medewerking verlenen aan een onafhankelijk onderzoek naar de internationale voedselhulpverlening in Somalië. Dat heeft het WFP laten weten in reactie op een uitgelekt onderzoek van de VN-Veiligheidsraad. Daarin wordt geconstateerd dat tot de helft van alle voedselhulp belandt bij corrupte tussenpersonen en gewapende extremisten. (Reuters)