Kort nieuws Binnenland

Crisis kostte gemeenten vorig jaar 1,8 miljard

Den Haag, 12 maart. De financiële crisis heeft de gemeenten in 2009 samen 1,8 miljard gekost Voor dit jaar is een negatief resultaat van 1,3 miljard euro voorspeld. Voornaamste oorzaken zijn de tegenvallende inkomsten uit grondexploitatie en oplopende eigen uitgaven. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag gemeld op basis van een rapport van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden Coelo in Groningen. (ANP)

Kindalarm bezorgd om financiën

Driebergen, 12 maart. Amber Alert, het systeem waarmee in korte tijd zoveel mogelijk mensen worden gewaarschuwd over een kind dat wordt vermist, maakt zich zorgen over de financiën. De contracten met sponsors lopen in juli 2011 af. De dienst doet nu een beroep op politici om geld. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Het alarmeringssysteem bestaat sinds november 2008. Sinds de introductie sloeg de dienst driemaal alarm. Gisteren stuurde ze nog een bericht uit in verband met de vermissing van een 12-jarige uit Dordrecht. (ANP)

Cafébezoekers van Kroon gehoord

Den Bosch, 12 maart. Op verzoek van kapitein Marco Kroon worden de komende tijd vier vaste klanten verhoord over vermeend drugsgebruik in zijn café Vinny in Den Bosch. De bezoekers zouden verklaren dat eigenaar Kroon geen drugsgebruik in zijn kroeg tolereert, vertelde zijn advocaat vandaag. Kroon kreeg vorig jaar voor zijn optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde. Justitie verdenkt hem van overtreding van de Opiumwet en de Wet wapens en munitie. Een beslissing om hem te vervolgen is nog niet genomen. De politie gaat verder niet in op de zaak. (ANP)

Terschellinger 14 stemmen extra

West-Terschelling, 12 maart. Bij een hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen op Terschelling heeft Douwe Wiegman van Plaatselijk Belang Terschelling (PBT) er veertien stemmen bij gekregen. Bij een stembureau waren de stemmen op Wiegman per ongeluk aan een partijgenoot toegeschreven. Wiegman, die zelf had verzocht om een hertelling, heeft nu in totaal twintig stemmen. Voor de zetelverdeling heeft de wijziging geen gevolgen. (ANP)

‘Hedwigepolder Nationaal Park’

Middelburg, 12 maart. De Hertogin Hedwigepolder in Zeeland moet zodra die is ontpolderd een Nationaal Park worden. Dat staat in een brief die de provincie vandaag aan minister Verburg (LNV, CDA) zou sturen. Met de status van Nationaal Park hoopt de provincie recreatie aan te trekken in het natuurgebied dat ontstaat als de polder onder water is gezet. In de brief schrijft Zeeland wel dat het tegen gedwongen ontpoldering van het gebied is, maar dat het besluit nu eenmaal door het kabinet is genomen. (ANP)

Politie drijft meute scholieren uiteen

Amsterdam, 12 maart. De Amsterdamse politie heeft gisteren vier scholieren gearresteerd na een grootscheepse ruzie bij het NS-station Muiderpoort. Daar gingen ongeveer 150 leerlingen van twee scholen uit Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost met elkaar op de vuist. Jongeren gooiden stenen en er sneuvelden ramen van stadsbussen. De politie rukte massaal uit en slaagde erin de twee strijdende partijen uit elkaar te drijven. (ANP)