Internationaal kort

Oekraïne heeft een nieuwe coalitie en een nieuwe premier

Door onze correspondent

Moskou. In het Oekraïense parlement is gisteren een nieuwe coalitie gevormd, onder leiding van de Partij van de Regio’s van president Viktor Janoekovitsj. Janoekovitsj, die in februari werd gekozen als nieuwe president, vergroot daarmee zijn macht. De coalitie bestaat verder uit de Communistische Partij, het Blok Litvin en zeventien individuele afgevaardigden. Ze beschikt over 235 van de 450 zetels in het parlement. Met die meerderheid krijgt Janoekovitsj een regering die hem gunstig gezind is. Ook hoeven er nu, tot de geplande parlementsverkiezingen in 2012, geen vervroegde verkiezingen worden gehouden. De coalitie heeft Mikola Azarov, een oud bondgenoot van Janoekovitsj, benoemd tot premier. De in Rusland geboren Azarov geldt niet als radicale hervormer, maar wel als beschermer van de belangen van de oligarchen in het oostelijke deel van het land. Ook is Azarov, in het verleden minister van Financiën, voorstander van hechte economische betrekkingen met Rusland.

Birma: verkiezingen van 1990 zijn ongeldig

Rangoon. De Birmese junta heeft de uitslag van de laatste parlementaire verkiezingen, die uit 1990, ongeldig verklaard. Die verkiezingen werden ruimschoots gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi, maar de partij kreeg geen toegang tot de macht. Deze week publiceerde de junta een kieswet voor de dit jaar geplande verkiezingen, waarin Suu Kyi wordt uitgesloten van deelname. Omdat de vorige kieswet nietig is verklaard, zijn ook de resultaten van verkiezingen die onder die wet zijn gehouden ongeldig, redeneert de junta in de staatsmedia. (Reuters)

Kindersmokkelaars opgepakt in Bolivia

La Paz. De Boliviaanse autoriteiten hebben drie mensen opgepakt op verdenking van de smokkel van negentien Haïtiaanse kinderen. De minderjarigen, variërend in leeftijd van 6 tot 16, zouden verhandeld worden als arbeidskrachten en voor seksueel misbruik, volgens aanklager Pura Cuellar. Na de aardbeving in Haïti arriveerden de kinderen vorige maand in Bolivia. Een Boliviaanse organisatie voor kinderbescherming waarschuwde de autoriteiten toen een Haïtiaanse moeder zich meldde om haar kind te claimen. De verdachten zijn twee Haïtiaanse mannen en een Boliviaanse vrouw. (AP)

Aantijging van fraude bij verkiezingen Irak

BAGDAD. De seculiere alliantie Iraqiya, van de voormalige Iraakse premier Iyad Allawi, heeft gisteren geklaagd over wijdverspreide fraude bij de Iraakse parlementsverkiezingen die zondag werden gehouden. Iraqiya uitte de beschuldigingen vlak nadat de eerste voorlopige resultaten door de kiescommissie bekend waren gemaakt. Met 30 procent van de stemmen geteld in de zuidelijke shi’itische provincies Najaf en Babil loopt de alliantie van de shi’itische premier Nuri al-Maliki op kop. De eerste uitslagen beslaan slechts een fractie van de twaalf miljoen uitgebrachte stemmen. (Reuters)