Hertelling in R'dam: PvdA nog steeds de grootste

Ook na de hertelling in Rotterdam blijkt de PvdA de grootste partij in de stad. De sociaal-democraten kregen 64.401 (28,9 procent) van de in totaal 222.842 geldige stemmen die vorige week woensdag werden uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Leefbaar kwam uit op 63.647 stemmen (28,6 procent). Beide partijen krijgen veertien zetels, evenveel als vorige week op basis van de eerste telling werd vastgesteld.

Dat heeft de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven vanmiddag bekendgemaakt. Afgelopen nacht, om 1.10 uur, werd de openbare hertelling in sportcentrum Woudestein afgerond. De commissie besloot dinsdagavond tot de hertelling na talloze meldingen over onregelmatigheden die zich in diverse stemlokalen zouden hebben voorgedaan. Leefbaar verloor in de eerste telling met slechts 651 stemmen van de PvdA. Ditmaal bedraagt de marge 754 in het voordeel van de PvdA. In vergelijking met de eerste telling blijken er 1.202 meer geldige stemmen te zijn uitgebracht. „De foutmarges nemen we mee in ons onderzoek”, zei commissievoorzitter Remco Oosterhoff (ChristenUnie/SGP) vanmiddag.

Naar verwachting brengt zijn commissie maandag advies uit aan de ‘oude’ gemeenteraad op basis van eigen onderzoek naar de tientallen meldingen over onregelmatigheden. De raad moet uiterlijk dinsdag een beslissing nemen over de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag. Een herstemming in ‘omstreden’ kiesdistricten behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Leefbaar Rotterdam riep hiertoe vorige week al op.

Rotterdam kan de beslissing niet uitstellen, omdat de stad te boek staat als een herindelingsgemeente en daarom gebonden is aan een wettelijk vastgelegde tijdslimiet. Het havendorp Rozenburg wordt binnenkort de veertiende deelgemeente van de stad.

Burgemeester Aboutaleb (PvdA) zag vorige week nog geen aanleiding voor een hertelling. Aanhoudende berichten over misstanden in de stemlokalen en de daaruit voortvloeiende „maatschappelijke onrust” deden hem van mening veranderen. Dinsdag adviseerde hij de commissie alsnog over te gaan tot een hertelling.

Marco Pastors, leider van Leefbaar Rotterdam, zei vanmiddag: „Ik kan alleen maar hopen dat de commissie ook de vele ongeldige stemmen meeneemt in haar oordeel.” Er blijken 1.324 ongeldige stemmen te zijn uitgebracht.

Rotterdam telt 290 kiesdistricten en 472.070 stemgerechtigden. Minder dan de helft van de kiezers stemde: 47,61 procent.

Volgens directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam, die gisteren toezicht hield op de hertelling, zijn de nieuwe „uitkomsten betrouwbaar”.