Go east, rich men

Prinses Máxima mocht woensdag het startsein geven voor de campagne ‘Zonder cash ben je nergens’, die jongeren moet aanzetten bewuster om te gaan met geld. Het mannetje Cash moet hen wijze raad gaan geven. Hij zegt niet dat je op je geld moet gaan zitten, maar wel dat je meer uit je budget kunt halen als je er slim mee omgaat.

Het mannetje lijkt niet op prins Bernhard, maar had het met dat uitgangspunt zomaar eens kunnen zijn. Decennialang was prins Bernhard, die middels televisieserie, proefschrift en andere boeken weer helemaal in de belangstelling staat, de geldbewaarder en grote gelduitgever van de Oranjes. Hij wist heel goed hoeveel het vermogen van zijn familie bedroeg.

Een jaar voor zijn overlijden zette hij dat dan ook nog even recht bij het Amerikaanse zakenblad Forbes. De inschatting van het koninklijke vermogen werd bijgesteld van 2,5 miljard naar 250 miljoen dollar.

Op de nieuwste, deze week verschenen versie van deze wereldrijkenlijst komt de koninklijke familie niet voor. Gaat er iets mis met de beleggingen? De positie van vermogensbeheerder van de familie lijkt door de koningin zelf overgenomen te zijn. Ingeschreven als Beatrix W. van Oranje heeft zij tussen 2005 en 2007 miljoenen gestopt in het Asia Equity Fund van JP Morgan, bleek afgelopen weekend uit een publicatie in de Volkskrant.

Een wijs besluit, als je de Forbes 500 als uitgangspunt neemt. Doorgedrongen in de toptien zijn ze nog niet, maar de Chinese rijken zijn op die lijst sterk in opkomst. Zij vormen het grootste deel van de 62 Aziatische debutanten in de lijst. Zij blijven in vermogen wel achter bij de Indiërs. Tien van de top-25 van debutanten komen uit India. Twee van hen zijn zelfs doorgedrongen tot de top-5 van de lijst.

Ook ondernemers uit andere opkomende markten zijn in opkomst. Met als boegbeeld nummer 1, de Mexicaan Carlos Slim met 53,5 miljard dollar. Die heeft nog veel beleggingen in de VS, waaronder een aandeel in The New York Times, en kan vooral concurrentie verwachten uit India, Brazilië en China.

Zij zijn geen slachtoffer van de crisis, zoals de voormalige nummer 1 Warren Buffet dat wel is. De vermogensbeheerder uit Omaha in Nebraska schoot in de crisis verschillende Amerikaanse bedrijven te hulp. In Azië waagt hij zich nog niet. Buffet belegt nooit in bedrijven waar hij onvoldoende zicht heeft op wat er gebeurt.

Hij riep ook andere Amerikanen op te beleggen in Amerikaanse aandelen. De koningin mag wel uitkijken, straks wordt het patriottisme van haar generatiegenoot Buffet haar nog ten voorbeeld gesteld.

Daan van Lent

    • Daan van Lent