Gijzelaar dacht: 'Ik ben dood'

Peter Moore, de Brit die tot zijn vrijlating eind 2009 946 dagen in Irak door ontvoerders werd vastgehouden, dacht al op de eerste dag dat hij er geweest was. Hij werd naar buiten geleid. Zijn ontvoerders hielden een pistool tegen zijn hoofd en haalden de trekker over en er klonk een schot. „Ik herinner me dat ik dacht: ik ben dood. Het is niet zo erg. Het doet niet zoveel pijn”, aldus Moore (36) tegenover The Times in zijn eerste uitgebreide interview sinds zijn vrijlating. „En toen, de werkelijkheid, wacht even, ik ben geboeid en nog steeds geblinddoekt. Ik kan mensen horen lachen.”

Het ging om een schijnexecutie, waarbij zijn ontvoerders vlak naast Moore een schot hadden afgevuurd. Hij moest later nog verscheidene van deze beproevingen doorstaan. Bij wijze van straf werd hij ook eens met geboeide handen aan een openstaande deur opgehangen.

Moore, een informaticaspecialist, werd in mei 2007 met vier Britse bewakers door een groep van honderd mannen in uniformen van de Iraakse veiligheidsdienst ontvoerd. In politieauto’s werden ze weggereden. Moore verdenkt de Iraakse regering ervan met zijn ontvoerders te hebben samengespannen.

Aanvankelijk werden de gijzelaars samen vastgehouden maar in juli werden Moore en een van zijn Britse bewakers gescheiden van de anderen. Maanden achtereen zaten ze, aan elkaar vastgeklonken, in kleine kamertjes. Pas na een jaar kreeg Moore, inmiddels alleen, een betere behandeling.

Drie van Moores Britse bewakers overleefden de lange gevangenschap niet en van de vierde wordt eveneens aangenomen dat hij dood is.