Ensemble Sarband & Fadia el-Hage

Joanna Newsom Joanna Newsom persfoto Credits: Annabel Mehran

The Arabian Passion according to J.S. Bach

cd klassiek ***

Sommige dingen moet je live meemaken. De Arabische passie naar J.S. Bach is zo’n stuk. In een concertzaal is het vast verrassend en opruiend te horen hoe Arabische trommels inzetten wat normaal het koorstuk Wir haben ein Gesetz uit Bachs Johannes Passion is. Een blaassectie neemt de regie over en doet opeens aan Monteverdi denken – totdat het samenspel „ontspoort” in freejazz. Bizar en opmerkelijk, dat op zijn minst. Datzelfde geldt voor het Erbarme Dich uit de Matthäus, in het Arabisch gezongen door de Libanese alt Fadia el-Hage en begeleid door oosters wenende strijkers. En dan is er nog een swingend Jesum von Nazareth (Johannes) dat met jazzy vioolsolo uitmondt in een Bach meets Stéphane Grappelli. Het Ensemble Sarband streeft met zijn Arabische passie naar een tot menselijkheid en wederzijds begrip aanzettende mix van de „barokke precisie van Bach met de spontaniteit van Arabische muziek en jazz”. De fusie-passie blijkt uiteindelijk vooral cross-over op zijn curieust: indrukwekkend door de goede bedoelingen, maar als muzikaal experiment belandend tussen wal en schip.

Mischa Spel

    • Mischa Spel