Economie kort

Des Bouvrie opgepakt om het wijzigen van één factuur, zegt hij

Door een onzer redacteuren

Naarden. Interieurontwerper Jan des Bouvrie wordt naar eigen zeggen verdacht van het aanbrengen van wijzigingen in een factuur van 80.000 euro. Dit deed hij op verzoek van vastgoedhandelaar Evert Kroon, die Des Bouvrie vroeg om bij die eerder ingediende factuur de omschrijving en de tenaamstelling van een vennootschap te wijzigen. Dat hebben Jan des Bouvrie en zijn advocaat Dennis Dresden donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het bedrijf van de ontwerper in Naarden. Eerder deze week was hij aangehouden door justitie op verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Zijn advocaat Dennis Dresden van Vink & Partners zei dat de factuur gaat over het ontwerpen van een huis in Antibes aan de Cote d’Azur tussen eind 2005 en begin 2006. Volgens Des Bouvries ging het alleen maar om deze ene factuur. Vermoedelijk heeft Kroon details van de  factuur  gewijzigd om privé-uitgaven als zakelijk in de boeken te zetten om zo belasting te ontduiken. Als Justitie dit kan bewijzen bestaat de mogelijkheid dat Des Bouvrie medeplichtig is. Het Openbaar Ministerie doet vooralsnog geen uitlatingen over de zaak.

Forbes: Carlos Slim rijkste ter wereld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim is Bill Gates gepasseerd als de rijkste man op aarde. Het Amerikaanse zakenblad Forbespubliceerde gisteren zijn jaarlijkse rijkenlijst. Forbes schat zijn vermogen op 53,5 miljard dollar (39,2 miljard euro). De tien rijksten ter wereld gingen er samen in een jaar tijd bijna 90 miljard dollar op vooruit, aldus Forbes. Hoogstgenoteerde Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken. De dochter en erfgename van de bierbrouwer staat op 103 met een geschat vermogen van 7 miljard dollar.

Minder geld voor begeleiden WW’ers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Uitkeringsinstantie UWV gaat minder uitgeven aan de begeleiding van werklozen met een WW-uitkering, omdat het budget voor 2010 (126 miljoen euro) al bijna op is. Volgens een woordvoerder is vorig jaar te veel geld uitgegeven. Dat komt doordat het aantal werklozen hard is gegroeid, maar ook doordat het UWV ervoor koos om mensen al in een vroeg stadium van hun werkloosheid intensief te begeleiden naar ander werk. Om geld te besparen laat het UWV mensen voortaan pas na één jaar WW intensief begeleiden door externe bureaus. „We kijken kritisch naar de besteding van ons budget”, zegt een woordvoerder.