Des Bouvrie vindt arrestatie onbegrijpelijk

Jan des Bouvrie werd ’s ochtends vroeg van zijn bed gelicht omdat hij een factuur veranderd zou hebben. „Ik mocht mijn tanden niet poetsen.”

Het gaat maar om één factuur. Interieurontwerper Jan des Bouvrie vindt het „onbegrijpelijk” dat justitie hem heeft opgepakt om één factuur. Eerder deze week werd hij aangehouden op verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Volgens Des Bouvrie draait de zaak om een factuur van 80.000 euro met een btw-bedrag van „15.000 à 16.000 euro”. „Het financiële belang is erg klein.”

Des Bouvrie kwam woensdagvond vrij. Hij zei gisteren op een persconferentie in het Arsenaal in Naarden, een bedrijf van Des Bouvrie, dat hij wordt verdacht van het wijzigen van de factuur. Dit deed hij op verzoek van vastgoedhandelaar Evert Kroon, die hem vroeg om bij een eerder ingediende factuur de omschrijving en de tenaamstelling van een vennootschap te wijzigen.

Des Bouvries advocaat Dennis Dresden van Vink & Partners zei dat het gaat om een factuur voor het ontwerpen van een huis in Antibes aan de Cote d’Azur, tussen eind 2005 en begin 2006. Des Bouvrie zei dat een medewerker van zijn bedrijf de omschrijving en tenaamstelling van de factuur heeft gewijzigd op verzoek van Kroon. Des Bouvrie zei dat hij persoonlijk niet op de hoogte was. „Ik ben dyslectisch, dus houd ik mij daar niet mee bezig.”

Gevraagd naar een toelichting wilde zijn advocaat „in het belang van het onderzoek” niet zeggen wat er veranderd is in de omschrijving van de factuur. Vermoedelijk heeft Kroon details van de factuur gewijzigd om privé-uitgaven als zakelijk in de boeken te kunnen, zetten om zo belasting te ontduiken. Als justitie dit kan bewijzen bestaat de mogelijkheid dat Des Bouvrie medeplichtig is. „Ik voel me niet verraden door Kroon”, zei Des Bouvrie, die goed met Kroon bevriend is.

Des Bouvrie werd dinsdagochtend om 7.00 uur van zijn bed gelicht en overgebracht naar het huis van bewaring in Ede. „Ineens stonden er twee mensen met pistolen en handboeien om mij mee te nemen. Ik wilde nog mijn tandenpoetsen, maar dat mocht niet.” Justitie wil geen commentaar geven. Advocaat Dresden zei dat er geen officiële tenlastelegging binnen is.

Des Bouvrie beklaagde zich op de persconferentie over zijn behandeling door justitie. Zijn vrouw Monique was „helemaal overstuur” en zijn zoontje werd op school aangesproken op de mediaberichten over zijn vader. „Ze dachten bij justitie: nu gaan we eens lekker een bekende Nederlander pakken. Ik zat in een gevangenis met tien cellen en mocht slechts twee keer per dag naar buiten om een sigaartje te roken. ’s Avonds kreeg ik eten uit de magnetron.”

Des Bouvrie kreeg van het gevangenispersoneel een potloodje waarmee hij de gevangenis tekende. Een schets van zijn cel van twee bij twee meter toonde hij aan de verzamelde pers. „Politiemensen vroegen aan mij of ik nog ideeën had om de cellen anders in te richten.”

    • Jaus Müller