Data gestolen van HSBC Zwitserland

De Britse bank HSBC heeft gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden aan duizenden vermogende cliënten van haar Zwitserse tak, wier bankgegevens drie jaar geleden blijken te zijn gestolen door een computerexpert.

De man, Hervé Falciani, heeft de wijk genomen naar Frankrijk. Hij heeft de gegevens inmiddels doorgespeeld aan de Franse belastingdienst. Ook de Britse fiscus hoopt toegang te krijgen tot de gegevens, omdat ze vermoedt dat veel Britse belastingontduikers eveneens rekeningen hadden bij Zwitserse filialen van HSBC.

De affaire heeft al tot spanningen geleid tussen Frankrijk en Zwitserland, dat nog altijd hecht aan zijn bankgeheim. In januari bood de Franse regering aan de gegevens terug te geven aan de Zwitsers, maar behield zich wel het recht voor op te treden tegen Franse belastingontduikers.

„Wij bieden onze cliënten zonder enig voorbehoud onze excuses aan voor deze bedreiging van hun privacy”, aldus Alexandre Zeller, hoofd van HSBC Zwitserland. De bank zoekt inmiddels contact met de gedupeerde rekeninghouders. Het gaat om 15.000 particulieren, die nog altijd een rekening bij HSBC in Zwitserland hebben. Zo’n 9.000 anderen hebben hun rekening opgeheven.

De Zwitserse toezichthouder op de financiële markten, Finma, heeft een onderzoek ingesteld naar de zaak. HSBC Zwitserland heeft zijn medewerking aan het onderzoek toegezegd. De affaire zal naar verwachting onrust wekken onder veel buitenlandse rekeninghouders, die meenden dat ze hun geld veilig hadden geparkeerd in Zwitserland. Eerder waren al gegevens van rekeninghouders in Liechtenstein in handen gekomen van de Duitse belastingdienst. Toen in december vorig jaar uitlekte dat er gegevens waren ontvreemd, suggereerde HSBC Zwitserland aanvankelijk dat het slechts om minder dan tien cliënten ging.