Danton Eeprom

Yes is more

cd technopop ***

De Franse producer Danton Eeprom is een dandy, die zich niet helemaal thuis voelt in de dancescene. Hij kleedt zich in pak en zingt tijdens het draaien. Dat komt door zijn achtergrond: hij speelde eerst in de rockband Dust Art en was totaal onbekend met de dj-cultuur. Toen hij eenmaal ging produceren, resulteerde dat in aangenaam bizarre dansmuziek. Zijn doorbraak kwam toen hij de vocalen verzorgde op ‘Grindhouse’ van Radio Slave, een machtig technonummer dat uitgroeide tot dé hit van 2008.

Inmiddels wordt hij getipt als een belofte voor 2010, maar dat maakt hij niet helemaal waar op zijn debuutalbum Yes Is More. De plaat is een wonderbaarlijk coherente mix van minimal, electro, disco, funk en rock. Eeprom blinkt uit als hij zijn sinistere inborst botviert, zoals op de duistere electrorock van ‘Thanks For Nothing’, de gefreakte funk van ‘Give Me Pain’ en het perverse wiegeliedje ‘The Feminine Man’. Het prijsnummer is ‘Confessions of an English Opium Eater’, een diabolische technokraker met een grommende baslijn en plotselinge percussie-erupties.

Maar deze sterke momenten worden afgewisseld met middelmatige, vooral als hij inwisselbare minimal en electrohouse maakt, zoals op ‘Stilettos Rising’ en ‘Tight’. En ‘Lost in Music’ is een slappe cover van de discohit van Sister Sledge. Conclusie: hopelijk blijft Eeprom nog lang een buitenstaander, want als hij zich te veel conformeert gaat het mis.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer