Congo wil VN-missie in 2011 het land uit hebben

De Democratische Republiek Congo heeft de Verenigde Naties laten weten dat alle 22.000 vredesmilitairen voor het eind van volgend jaar het land moeten hebben verlaten.

„Hoge functionarissen van de Verenigde Naties zijn op de hoogte gebracht van de wens van de regering”, zei de Congolese minister van Informatie Lambert Mende gisteren. De aankondiging werd verwacht, maar moest nog officieel worden overgebracht aan de VN. De baas van de afdeling vredesoperaties van de VN, Alain Le Roy, zei recentelijk dat het nieuwe mandaat voor MONUC, dat in juni wordt aangenomen, plannen bevat voor een terugtrekking.

De eerste blauwhelmen van MONUC werden in 1999 in Congo gestationeerd. Daar was een regionale oorlog aan de gang. De oorlog, die in 2003 eindigde, heeft enkele miljoenen mensenlevens geëist. MONUC is nu vooral actief in het oosten van Congo, waar gewapende milities actief zijn.

Waarnemers houden er rekening mee dat de Congolese president Joseph Kabila de vredesmissie wil laten vertrekken met het oog op de verkiezingen in Congo, die voor volgend jaar gepland staan. Kabila zou willen laten zien dat Congo zelf orde op zaken kan stellen. Kabila werd in 2006 de eerste democratisch gekozen president van Congo via een stembusgang die mede mogelijk was gemaakt door de veiligheidsmaatregelen van MONUC.

Mensenrechtenorganisaties vrezen dat het Congolese leger niet bij machte is om de taak van MONUC over te nemen. De onderbetaalde regeringssoldaten vallen regelmatig burgers aan. MONUC zelf is de afgelopen maanden sterk bekritiseerd vanwege betrokkenheid bij acties tegen Hutu-militanten. Die maken wraakacties los waar burgers het slachtoffer van worden. Maar, zo verklaarde Amnesty International gisteren, een volledige terugtrekking van MONUC is een nog slechtere optie. (Reuters)