boekberichten

Ian McEwan wijzigt zijn roman na falen van de klimaattop

De Britse auteur Ian McEwan, wiens nieuwe roman Solar handelt over de opwarming van de aarde, heeft zijn boek een andere wending gegeven na het falen van de klimaattop in Kopenhagen in december. In een interview met The Guardian vertelt McEwan dat hij de top in Kopenhagen „met een zekere wanhoop” van nabij heeft gevolgd. Na het mislukken ervan vond hij het nodig om het debacle een plaats te geven in zijn boek. Het zojuist verschenen Solar vertelt over wetenschapper en Nobelprijswinnaar Michel Beard die aan een geavanceerde technologie werkt om klimaatverandering te bestrijden. McEwan kwam op het idee tijdens een expeditie naar de Noordpool die hij met wetenschappers en andere kunstenaars in 2005 ondernam.

Opnieuw een site voor schrijvers: ‘Pulpfictie’

Na Schrijversmarkt.nl en Tenpages.com, is er nu de site Pulpfictie.nl (of .be) waarop Nederlanders en Vlamingen teksten kunnen publiceren. Bij ‘uitzonderlijke kwaliteit’ zal het agentschap Sebes & Van Gelderen de schrijver in spe vertegenwoordigen. Pulpfictie wordt gesteund door het Cultuurfonds BNG en stichting Behoud de Begeerte. Schrijver Leon de Winter, die vorige maand aankondigde een eigen website voor e-books te beginnen, is ondertussen actief collega-schrijvers aan het werven. In een brief verzoekt hij ze het bijvoegsel voor e-books bij het standaard schrijverscontract dat uitgevers nu versturen niet te tekenen. Met zijn website ©-shed denkt hij ze meer te kunnen bieden.

Persgroep-directeur voert ‘pikorde’ aan

In de jaarlijkse ‘literaire pikorde’ die HP/De Tijd aan de vooravond van de Boekenweek publiceert is de Vlaamse Weekblad Persgroep-directeur Koen Clement vanuit het niets naar de eerste plaats geklommen. Clement bezet als directeur de toppositie en niet als uitgever. Afgelopen jaren voerden uitgevers als Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos, nu nr. 3), Robbert Ammerlaan (De Bezige Bij, nu 5), en Joost Nijsen (van Podium, 17) de lijst aan. HP/De Tijd pitcht Clement zo: ‘Veldheer. Kwam, zag en overwon.’ WPG nam onlangs A.W. Bruna en Standaard Uitgeverij van PCM over.

Nieuwe Van Royen als iPhone-applicatie

Het nieuwe boek van Heleen van Royen, de bundeling van haar columns Vulpen, verschijnt als iPhone- applicatie. Abonnees kunnen de columns lezen en krijgen automatisch de tweets van Van Royen. Ook uitgeverij De Arbeiderspers heeft een iPhone-applicatie ontwikkeld, rond Boekenweekauteur Joost Zwagerman. Abonnees krijgen onder meer dagelijks een gedicht van Zwagerman, voorgelezen door cabaretier Hans Teeuwen. Ook is een met discomuziek uit de jaren tachtig verrijkt e-book op de markt gebracht van Zwagermans debuutroman Gimmick!

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.be