Aldus

„Met het overlijden van Hans van Mierlo verliest Nederland een man die zich vier decennia lang met hart en ziel heeft ingezet voor de samenleving. Een markant figuur en een democraat in al zijn vezels.”

Jan Peter Balkenende, demissionair premier (CDA)

„Een markant en inspirerend politicus. Hij was een warme en innemende persoon die een belangrijk stempel heeft gedrukt op de politiek. Ik heb dierbare herinneringen aan onze samenwerking in Paars I. Hij verdient niets dan groot respect en waardering en zijn overlijden laat een grote leegte achter.”

Wim Kok, oud-premier (PvdA)

„Met zijn intellectueel vermogen, retorische gaven en grote charme heeft hij velen geïnspireerd.”

Ingrid van Engelshoven, D66-voorzitter

„Toen ik hem in 2004 belde voor advies over een functie waar ik voor was gevraagd, gaf hij weer een intrigerende formulering: ‘Als politicus zou ik zeggen: doe het. Maar als ik je vader was, dan zou ik het je afraden.’ De meester van de paradox. Ik volgde overigens uiteindelijk zijn vaderlijk advies.”

Boris van der Ham, D66-Kamerlid

„Een markant en krachtig politicus. De Nederlandse politiek zal een betrokken democraat moeten missen.”

Wouter Bos, scheidend PvdA-leider

„Zulke goede herinneringen aan taartjes bij hem thuis, gesprekken her en der.”

Femke Halsema, GroenLinks-leider, op Twitter

„Hij was niet een typische politicus. Zijn interesse was zoveel breder. Bij algemene politieke behandelingen hield hij ademloze verhalen. Hij steeg uit boven het politieke gekrakeel.”

Gerrit Jan Wolffensperger, oud-D66-fractievoorzitter

„Hij heeft voor twee belangrijke doorbraken gezorgd in de Nederlandse politiek: de totstandkoming van het kabinet-Den Uyl in 1973, en Paars I in de jaren negentig. Telkens kwam er wel een terugslag, zoals nu ook weer. Daar maakte hij zich zorgen om. Van Mierlo was een aimabele man, hij kon mensen inspireren, uitdagen tot meedenken.”

Jan Pronk, oud-PvdA-minister

„Hij had altijd een andere invalshoek, reuze geestig, bevlogen. Altijd een kritisch oog naar de samenleving. Hij wilde altijd dingen veranderen. Dat is hem maar heel gedeeltelijk gelukt. De samenleving is een ontzaglijk trage massa. Je hebt heel grote krachten nodig om een versnelling te geven aan een grote massa. Maar hij bleef het proberen. Hij bleef zijn hartstocht daarop richten.”

Jan Terlouw, ex-D66-leider

„Hans kon op de meest willekeurige momenten bellen. Dan had-ie weer iets gezien of iets gehoord. Hij bleef de geest van een jonge man hebben. Voortdurend geïnteresseerd en gepassioneerd.”

Thom de Graaf, ex-D66-leider

„Hij was een man met visie, een groot woordkunstenaar en een meester van de paradox. Ik was zeer op hem gesteld.”

Mark Rutte, partijleider VVD