5 redenen om tv te kijken

Gangsters aan tafel scene uit de film Het bittere kruid

1 satire

Gehaktdag

Ned.3, 20.25 - 21.10u.

Na Rita Verdonk en Tatjana Simic is vanavond Martin Simek aan de beurt om te worden toegesproken door Nederlandse cabaretiers, columnisten en schrijvers. Aan het einde van de aflevering wordt door het publiek beslist welke teams het meest ‘gehakt’ hebben gemaakt van de BN’er.

2 oorlogsdrama

Het bittere kruid

RTL 8, 20.30 - 22.10u.

Omstreden, vrije verfilming van de ‘kleine kroniek’ van Marga Minco over een Joodse familie in de oorlog. Dat de regisseur een dochter uit een NSB-familie introduceerde, met wie hoofdpersoon Sara een nauwe vriendschap onderhoudt, ontnam menigeen het zicht op de kwaliteit van dit vlakke drama. (Kees van Oostrum, 1985)

3 boekenweek

Van Kooten and The Bie: forever young

Ned. 2, 23.05 - 00.15u.

Sinds vier jaar presenteren Kees van Kooten en Wim de Bie hun jaarlijkse bloemlezing op het thema van de Boekenweek. Deze uitzending is gewijd aan Titaantjes (Jongens waren we, maar aardige jongens), en staat in teken van hun typetjes F. Jacobse & Tedje van Es, met het motto ‘Vrije jongens waren wij, maar slimme vrije jongens...’

4 Bedevaart

Lauren verslaat het grootste religieuze feest op aarde

Veronica, 23.40 - 00.40u.

Lauren Verster gaat met fotografen wereldwijd op zoek naar spraakmakende situaties. Dit keer doet ze verslag van het grootste religieuze festival ter wereld dat plaatsvindt in India, waarbij 70 miljoen pelgrims op bedevaart gaan naar de heilige rivier de Ganges. Lauren spreekt met de pelgrims, maar ook met de organisatie; hoe organiseer je de grootste bijeenkomst ter wereld?

5 Dirty Harry

Magnum Force

SBS 6, 00.10 - 02.35u.

Tweede film met Clint Eastwood als eigenzinnige inspecteur Callahan mist de morele ambivalentie van de originele Dirty Harry. Eastwood maakt jacht op corrupte collega’s. (Ted Post, 1973).