Wetenschap kort

Dijkgraaf leidt studie naar omstreden rapport IPCC

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), zal samen met zijn Chinese collega leiding geven aan een internationale groep van wetenschappers die onderzoek gaat doen naar het omstreden IPCC-klimaatrapport. Het onderzoek moet in augustus klaar zijn. Wie in de onafhankelijke VN-commissie plaatsneemt, maken de VN later bekend. Het klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is onder vuur komen te liggen, nadat gebleken was dat niet alle wetenschappelijke informatie klopt. Zo smelten de gletsjers op de Himalaya lang niet zo snel als vermeld en ligt Nederland niet voor 55 procent, maar voor 26 procent onder de zeespiegel. Het Planbureau voor de Leefomgeving is in Nederland begonnen met een onderzoek naar fouten in het rapport. Demissionair minister Huizinga (VROM, ChristenUnie) vindt dat, ondanks de „slordigheden de overgrote consensus is dat het klimaat verandert en dat de mens daar een rol in speelt nog staat als een huis”, zei ze dinsdag in een Kamerdebat.

Lees meer over de controverses rond het klimaatrapport op nrc.nl/klimaat

Verschil in pijn heeft een genetische basis

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Verschillen in pijnbeleving kunnen een genetische oorzaak hebben. Onderzoekers hebben bij proefpersonen diverse variaties van een gen, SCN9A gevonden. Hoe intens iemand pijn beleeft, blijkt af te hangen van welke variant SCN9A hij of zij heeft. Het SCN9A-gen codeert voor een eiwit dat veel voorkomt in zenuwcellen. Er waren al mutaties in het gen bekend die leiden tot zware pijnaanvallen, en andere waardoor iemand nooit en te nimmer pijn voelt. Onderzoekers uit onder andere Amerika en Nederland vonden nu ook mildere afwijkingen van het gen: single nucleotide polymorfisms (SNP). Dat zijn veranderingen van één DNA-base in het gen dat veel voorkomt onder de bevolking. Afwijkingen in het SCN9A-gen hebben vooral gevolgen voor de zenuwen die een doffe, aanhoudende pijn geven.

Koude kameleon schiet prima met tong

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De tong van kameleons kan niet alleen razendsnel uit hun bek schieten, hij zorgt er ook voor dat ze kunnen blijven jagen als het koud is. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers door de reptielen met hun tong krekels te laten vangen in een kouder wordend terrarium. Beelden van een hogesnelheidscamera tonen aan dat de snelheid waarmee de kameleontong uit de bek schiet bij 25 graden Celsius slechts 15 procent hoger ligt dan bij de minimale temperatuur van 15 graden Celsius. Dat is een knappe prestatie, schrijven de onderzoekers deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences (early edition). Voor het oprollen van zijn tong heeft de kameleon zijn spieren nodig, voor het razendsnel uitrollen van de tong niet.