Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de inzegening van de boormachine die de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat boren. Een priester roept bij dit ritueel de hulp in van de heilige Barbara. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Ethicus Erwin Kompanje van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam stelt voor bij donoren die bijna hersendood zijn, een nier te verwijderen voordat de beademing wordt gestopt. Voor-en tegenstanders over dit pleidooi, waarvan Kompanje erkent dat het omstreden is. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Verslag over de aanpak van babysterfte in Nederlandse ziekenhuizen. Reportage vanaf de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht over de opkrabbelende kunstmarkt. Ned.2, 22.15-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Frank Evenblij, Jan Jaap van der Wal en Owen Schumacher praten over hun nieuwe programma Comedy Corner. Het producerstrio The Q4 vertelt over het album Sound Surroundings en treedt op met violisten en een cellist. Ned.3, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. Filosofen Stine Jensen en Rob Wijnberg lichten hun nieuwe project Dus ik ben toe: naast een boek ook een weblog, een artikelenreeks in nrc.next en een televisieprogramma dat later in 2010 wordt uitgezonden. Over een zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Ned.2, 23.00-23.55u.

Question time. Politiek discussieprogramma. In verband met International Women’s week bestaat het publiek deze keer alleen uit vrouwen. Zij stellen vragen aan de parlementsleden Caroline Flint (Labour) en Jo Swinson (Liberal Democrats), televisie-presentator en publicist Monty Don en mediaproducent Kelvin MacKenzie. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Keuringsdienst van Waarde: Jenever. De eeuwenoude borrel kende zijn gloriedagen in de Gouden Eeuw. Volgens de etiketten zou de ‘glazen boterham’ tegenwoordig nog net zo ambachtelijk worden gestookt als toen. De Keuringsdienst gaat op onderzoek en hoort dat de smaak van Hollandse jenever uit Vlaanderen komt. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nieuwslicht. Populair wetenschappelijk programma. Communicatiedeskundigen onderzoeken of de nieuwe partijleider van de Socialistische partij (SP), Emile Roemer, de statuur, de communicatieve vaardigheden en het charisma heeft om een leider van formaat te worden. Ook: iedereen kan een computervirus maken. Ned.3, 21.00-21.30u.

Andere tijden: Jubileumuitzending. Het geschiedenismagazine bestaat tien jaar en toont fragmenten van historische jubilea zoals het 50-jarig bestaan van de kolenmijn Laura vlak na de Tweede Wereldoorlog en het eerste lustrum van de Wegenwacht in 1957. Ned.2, 21.35-22.00u.

Over mijn lijk. Nieuwe serie afleveringen waarin Yvonne Jaspers vijf ongeneeslijk zieke jongeren volgt. Danseres Sandra (30) kan door haar ziekte zelf niet meer dansen, maar begeleidt nu haar collega’s. Lonneke (26) doet inspiratie op op de uitvaartbeurs en Pieter Jan (15) gaat naar de tattooshop om de namen van negen van zijn vrienden op zijn lichaam te laten tatoeëren. Ned.1, 22,25-23.05u.

documentaire

Holland Doc: Banking the unbanked. De ontwikkeling van Afrika verloopt moeizaam: inefficiënte hulp en zakelijke uitbuiting. Een alternatief is de microfinanciering. Twee ambitieuze Gambianen en hun jonge microfinancieringsinstituut Reliance worden een half jaar gevolgd. Naast geld verdienen willen deze bankiers hun land vooruit helpen. Ned.2, 23.00-23.55u.