Verlies Heijmans loopt verder op

Bouwbedrijf Heijmans heeft in de tweede helft van vorig jaar een kleine winst geboekt. Over het hele jaar 2009 leed het bedrijf een verlies van 40 miljoen euro. Dat is 6 miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor. Het verlies kwam onder andere door de ingezakte woningmarkt, bleek vanochtend bij de presentatie van de resultaten over 2009.

Het verlies over 2009 is vooral te wijten aan het slechte eerste halfjaar. Toen werd een verlies geleden van 43 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een dure reorganisatie van het bedrijf en de ingezakte woningmarkt. In totaal schrapte het bedrijf circa 1.100 voltijdbanen. De reorganisatie kostte Heijmans 39 miljoen euro.

Heijmans benadrukt dat het resultaten over de tweede helft van 2009 veel beter waren dan over de eerste helft van het jaar. In de tweede helft maakte de bouwer een winst van 3 miljoen euro. Het bedrijf zag de totale omzet dalen, naar eigen zeggen door „selectief aannamebeleid” van nieuwe projecten en de gedaalde woningverkopen in Nederland. Daardoor daalde de omzet met 552 miljoen euro in vergelijking met 2008 tot ruim 3 miljard euro. De grootste problemen heeft het bedrijf op de vastgoedmarkt. In 2008 zag Heijmans de vraag naar koopwoningen ook al afnemen. In 2009 heeft Heijmans hier nog meer problemen door gekregen. De omzet van de divisie vastgoed daalde met 43 procent ten opzichte van 2008, naar 421 miljoen euro. In 2009 verkocht Heijmans 1.283 woningen. In 2008 waren dat er nog 2.159.

Topman Rob van Gelder noemde 2009 vanochtend een jaar met twee gezichten, met groot verlies in de eerste helft en een kleine winst in de tweede helft van het jaar. Heijmans besloot vorig jaar om buitenlandse activiteiten af te stoten en zich te gaan concentreren op de Nederlandse markt. In Nederland haalde het bouwbedrijf vorig jaar een omzet van 2 miljard euro, een half miljard minder dan in 2008.

Het bedrijf verwacht dit jaar een verdere daling van de omzet door de moeilijke situatie in de bouw.

De koers van het aandeel Heijmans steeg vanochtend. Rond het middaguur stond het op 12,38 euro, een winst van 1,4 procent.