Verhagen: PVV schaadt Nederlandse belangen

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft fel uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem „beschadigt” Wilders met „het verspreiden van angst en haat”, zoals hij telkens doet „de belangen van Nederlanders en van Nederland in de wereld”.

In een toespraak over publieksdiplomatie in Noordwijk verweet Verhagen Wilders met zijn uitspraken „af te breken in plaats van op te bouwen”. Dit zal leiden tot „segregatie, polarisatie, escalatie en eventueel confrontatie”, waarschuwde de minister.

Uit een onderzoek dat Buitenlandse Zaken in vijftien landen heeft laten uitvoeren naar de internationale beeldvorming blijkt dat Nederland laag scoort in islamitische landen als Indonesië, Turkije en Egypte.

Afgelopen vrijdag uitte Wilders tijdens een persconferentie in Londen opnieuw duchtige kritiek op de islam. Hij noemde het „een fascistische ideologie” en bestempelde „de zogenaamde profeet Mohammed” als een „barbaar, massamoordenaar en pedofiel”. De Turkse premier Erdogan betitelde hij als „een totale freak”. Wilders was in Londen om voor Britse parlementsleden zijn omstreden film Fitna te vertonen.