Vakbond: seks hoort niet bij zorg

Hier ligt mijn grens. Onder dat motto begint zorgvakbond Nu’91 een campagne om verpleegkundigen en verzorgenden beter te wapenen tegen seksuele verzoeken van patiënten.

Directe aanleiding is een geval waarin een 42-jarige man met een persoonsgebonden budget (pgb) een nieuwe thuiszorgster vroeg hem te bevredigen. Door een spierziekte kan hij alleen ogen en mond bewegen. Zijn andere zeven verzorgsters zouden bereid zijn tot seksuele dienstverlening. De 24-jarige zorgstudente zag twee van hen dit inderdaad doen. Toen zij weigerde, noemde de cliënt haar ongeschikt voor de zorg.

Wat voor Nu’91 de deur dichtdeed, was de reactie van Per Saldo, belangenvereniging van pgb-houders. Toen de affaire dit weekeinde openbaar werd, toonde directeur Aline Saers begrip voor de man. „Het staat iemand vrij zo’n vraag te stellen”, zei ze. „Je kan nee zeggen.”

Desgevraagd zegt ze vooral gepikeerd te zijn dat Nu’91 doet alsof dit geval typisch is voor pgb-houders, die hun (thuis-)zorg zelf inkopen. „Dit komt veel vaker voor in natura-zorg, zorg die patiënten niet zelf inkopen. Ik hoor van instellingen dat ze precies weten welk personeel cliënten seksueel kan helpen.” Daarmee wil ze het voorval niet goedpraten. „Natuurlijk is een pgb niet bedoeld voor seks”, aldus Saers. „Seksuele diensten behoren niet tot de zorgtaken.”

Een cliënt kan zijn behoefte wél bespreken met een zorgbureau of een verzorgende, zegt Saers, zodat bijvoorbeeld een gespecialiseerd escortbureau kan worden ingeschakeld. „Seksuele hulp kan soms zo rustgevend werken dat de gemeente het regelt.”

Vanochtend publiceerde Per Saldo een bericht op haar site over de kwestie. De vereniging verwijst naar twee bureaus die zich toeleggen op „verwenzorg” respectievelijk een „alternatief voor een seksuele relatie”.

Voor Nu’91 maakt die reactie geen verschil, de campagne gaat door. De bond is niet van plan Volksgezondheid of de Inspectie voor de Gezondheidszorg in te schakelen. „Dan nog eerder justitie.” De studente heeft haar ervaringen gemeld bij de politie.