Uitbundige operafilm

DVD hoes van de film The Tales of Hoffman

dvd operafilm

The Tales of Hoffman

Regie: Michael Powell, Eric Pressburger ****

De moeder aller operafilms is van Michael Powell en Eric Pressburger uit 1951 van Jacques Offenbachs opera Les contes d’Hoffmann. De film is gemaakt op voorstel van de legendarische dirigent Thomas Beecham, die eerder de muziek had verzorgd voor de eveneens klassiek geworden balletfilm The Red Shoes van Powell en Pressburger. Helemaal aan het einde van The Tales of Hoffmann is Beecham ook even in beeld, als hij de laatste maat slaat, en de partituur dichtklapt.

The Tales of Hoffmann is evenzeer balletfilm als operafilm. Powell en Pressburger maken uitbundig gebruik van dansers. Even uitbundig is het gebruik van technicolor en speciale effecten. The Tales of Hoffmann is gemaakt met een klein budget, maar laat een indruk achter van grote weelde.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn