Soepelere regeling voor uren zzp'ers

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) wil de zelfstandige zonder personeel (zzp’er) tegemoet komen door een versoepeling van het urencriterium dat door de belastingdienst wordt gehanteerd.

Dat zei De Jager gisteren tijdens een congres voor zelfstandige ondernemers in Amsterdam.

Om gebruik te kunnen maken van financiële voordelen bij de Belastingdienst, moet een zelfstandige ondernemer kunnen aantonen dat hij minimaal 1.225 uur per jaar aan het werk is. Dat komt neer op een kleine 24 uur per week. Omdat veel zelfstandigen vanwege de crisis dit criterium dreigen mis te lopen, maakt De Jager het nu mogelijk dat de tijd die wordt besteed aan zelfstudie, promotie van het bedrijf, contacten leggen met nieuwe klanten en werken aan een bedrijfswebsite ook als werkuren kunnen worden opgegeven.

Esther Raats-Coster, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en namens zzp’ers de komende twee jaar zetelhouder in de Sociaal Economische Raad: „Dit besluit is fantastisch, maar ik zou wel willen pleiten voor een langdurige exercitie.” De regeling die De Jager gisteren presenteerde geldt nu nog alleen voor de jaren 2009 en 2010.

Volgens Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, is het besluit „nog veel te vaag”. Zzp’ers mochten altijd al uren opgeven die werden besteed aan nevenactiviteiten, maar dat moesten zij wel kunnen onderbouwen voor de belastingdienst.

„De Jager wil nu een soepeler beleid”, zegt Gonggrijp. „Als hij daarmee bedoelt dat de controle van de Belastingdienst daarmee minder wordt, werkt dat fraude in de hand. Als je nog uren mist kan je als ondernemer nu honderd uur opgeven voor het werken aan een website.” Gonggrijp eist op „zeer korte termijn” een concreter voorstel van De Jager.

Hendrik Jan Eijpe, voorlichter van minister De Jager zegt: „De uren mochten inderdaad al meegeteld worden. De mogelijkheid tot fraude is wel aanwezig, maar de Belastingdienst zal op grote afwijkingen natuurlijk alert blijven.” De reactie van Gonggrijp begrijpt Eijpe niet: „Ze moet haar leden niet oproepen om de boel te bedonderen. En een concreter voorstel is niet aan de orde.”