Renner Boom is leiderstrui kwijt

Lars Boom is niet langer klassementsleider in Parijs-Nice. De wielrenner uit de Raboploeg verloor gisteren in de slotkilometers van de derde etappe tijd op enkele concurrenten. De Duitser Jens Voigt nam de leiderstrui van Boom over. De Slowaak Peter Sagan won de rit met aankomst in Aurillac in de sprint.

De twintigjarige Sagan van het Italiaanse Liquigas bleef de Spanjaard Joaquim Rodriguez en de Ier Nicolas Roche voor. Voigt en de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador maakten ook deel uit van de eerste groep die zes seconden voorsprong had op het peloton, waarin Johnny Hoogerland de enige Nederlander was. Boom volgde op 27 seconden van de ritwinnaar in een volgende groep. De etappe was wegens sneeuw met 53 kilometer ingekort.

„We hadden er rekening mee gehouden, maar je hoopt natuurlijk dat Lars het nog een dagje volhoudt”, zei ploegleider Erik Dekker. „Hij baalde ook dat hij niet kon aanpikken bij de eerste groep van zo’n zestig renners, maar je moet gewoon concluderen dat hij dinsdag al aan zijn limiet zat en nu moest buigen.”

Linus Gerdemann heeft gisteren de eerste etappe gewonnen van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De Duitser Gerdemann won de rit van Livorno naar Rosignano Sovay in de sprint, voor de Spanjaard Pablo Lastras en de Deen Matti Breschel.

De Raboploeg speelde geen rol van betekenis. Oscar Freire is niet fit gestart aan de koers die voor hem vooral geldt als voorbereiding op Milaan-Sanremo. „Dit is een goede koers voor Oscar om weer ritme te vinden”, zei ploegleider Frans Maassen. „We hopen wel dat het weer de komende dagen gaat verbeteren.” (ANP)