Palestijnen schorten overleg op

Palestijnse bouwvakkers bij woningen in aanbouw in de nederzetting Beit Illit. Israël kondigde maandag de bouw van 112 nieuwe appartementen in Beit Illit aan. Foto Reuters Palestinian labourers walk near houses under construction in the West Bank Jewish settlement of Beitar Ilit, near Bethlehem, March 8, 2010. Israel has approved the construction of 112 new Jewish homes in the occupied West Bank, saying on Monday the project had not been included in a limited settlement freeze announced in November. REUTERS/Amir Cohen (WEST BANK - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION POLITICS) REUTERS

De Palestijnse Autoriteit heeft het aanstaande, indirecte overleg met Israël opgeschort. Er valt „nergens over te onderhandelen” na de aankondiging van de bouw van 1.600 appartementen in Oost-Jeruzalem.

Dat hebben woordvoerders van de Palestijnse president Abbas gezegd. Eerder deze week waren Israël en de Palestijnen na ruim een jaar stilstand bereid via Amerikaanse bemiddeling te onderhandelen. Dat had de Amerikaanse regering had na lang aandringen bij met name Abbas voor elkaar gekregen. De Palestijnen hadden aanvankelijk als voorwaarde gesteld dat alleen gepraat kan worden als Israël de bouw in bezet gebied volledig bevriest.

Dinsdag kondigde de Israëlische regering aan dat er gebouwd gaat worden in de ultra-orthodoxe nederzetting Ramat Shlomo, in bezet Oost-Jeruzalem. Dit nieuws volgde vlak na een ontmoeting tussen premier Netanyahu en de Amerikaanse vice-president Joe Biden, die nu op bezoek is in het Midden-Oosten. De in verlegenheid gebrachte Biden veroordeelde de aankondiging als „een ondermijning van het vertrouwen” dat nodig is om weer aan tafel te gaan.

Netanyahu en vice-premier Eli Yishai van de orthodoxe Shas-partij, van wie de aankonding afkosmtig was, boden gisteren hun excuses aan Biden aan – niet om de maatregel maar om de ongelukkige timing. Netanyahu liet doorschemeren dat hij niet van de beslissing op de hoogte was gebracht, maar dat Yishai die er doorgedrukt had. Biden zei vanochtend in een rede aan de Universiteit van Tel Aviv dat „de status quo niet houdbaar is” en herhaalde zijn veroordeling, maar de toon van zijn speech was opmerkelijk mild ten opzichte van Israël.

De bouw in nederzettingen vormt een van de grootste hindernissen voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. In Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever wonen circa een half miljoen joodse kolonisten in nederzettingen die volgens het internationaal recht illegaal zijn. Na druk van de regering-Obama besloot Netanyahu onlangs tot een tijdelijke en beperkte bouwstop op de Westelijke Jordaanoever. Maar de bouw in en rondom Oost-Jeruzalem – de beoogde hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat – gaat hard door. Maandag werd bovendien bekend dat Israël 112 appartementen gaat bouwen in de nederzetting Beitar Illit, „om veiligheidsredenen”.

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz liggen er plannen klaar om 50.000 appartementen te bouwen in bezet gebied, vooral in Oost-Jeruzalem. De nederzettingen hebben de stichting van een Palestijnse staat al vrijwel onmogelijk gemaakt. Biden zei vanochtend dat „een levensvatbare Palestijnse staat” noodzakelijk is om tot vrede te komen.