Op het nippertje wordt het toch nog eng

scene uit de film Zwart Water

Zwart water

Regie: Elbert van Strien. Met: Hadewych Minis, Barry Atsma. In: 25 bioscopen ***

Horror werkt het beste wanneer de kijker een korte, heftige shock te verduren krijgt. Tachtig minuten is de ideale lengte voor een horrorfilm. Zwart water meandert te veel voor een genre dat de kijker in een ijzeren greep moet houden.

Maar net als iedere hoop is verdwenen dat de film ooit nog echt spannend zal worden, bereikt de regisseur een onvermoed niveau van intensiteit en onbehagen in de ontknoping. Hadewych Minis en Barry Atsma spelen een gewoon gezin, dat met hun negenjarige dochter Lisa een drukbezet leven leidt op een krappe etage in Amsterdam. Aan die krapte komt een eind als de vrouw het grote Belgische landhuis erft waar ze is opgegroeid. Lisa ontdekt dat er een geest in de kelder woont. Zwart water zet veel valstrikken die de kijker op het verkeerde been zetten en bewandelt nogal omslachtige zijpaden. Barry Atsma is overtuigender als brave huisvader dan als de seksmaniak in Komt een vrouw bij de dokter. Hadewych Minis is goed boos, maar laat dat onvoldoende doorschemeren in rustige scènes. Een doorsnee bijdrage aan het horrorgenre, al met al.

    • Peter de Bruijn