Onderzoek Zalm niet openbaar

Het onderzoek van toezichthouders naar ABN Amro-topman Gerrit Zalm wordt niet openbaar gemaakt. Dit zei minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gisteren in de Tweede Kamer.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deden onderzoek naar Zalm omdat hij oud-bestuurder is van de failliete DSB Bank en nog altijd een functie heeft in de financiële sector. DNB kwam tot de conclusie dat Zalm kan aanblijven, maar de AFM stelde dat Zalm niet meer acceptabel was als bestuursvoorzitter van ABN Amro.

De tweespalt tussen de toezichthouders, die voor veel commotie zorgde, kwam uit toen het rapport van jurist Michiel Scheltema over het onderzoek vorige week werd gepubliceerd. Scheltema moest als onafhankelijke derde het onderzoek van AFM en DNB toesten.

De Jager zei gisteren dat de stukken van DNB en AFM niet openbaar gemaakt worden omdat er vertrouwelijke informatie in staat. Kamerleden hadden gevraagd om de openbaarmaking.

De Kamer gaat Scheltema binnenkort wel uitnodigen voor een gesprek. Scheltema toetst niet alleen de onderzoeken van AFM en DNB naar oud-DSB-bestuurders die nog actief zijn in de financiële sector. Hij is als voorman van een commissie ook bezig met een onderzoek naar de ondergang van DSB. Dit onderzoek moet in april klaar zijn.

Financiën is ook bezig met een evaluatie van de Wet Financieel Toezicht. Er wordt onder meer gekeken naar de samenwerking tussen de twee toezichthouders. De evaluatie moet voor de zomer zijn afgerond.