OM: onderzoek naar volmachten Leefbaar

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam begint een oriënterend onderzoek naar het werven van volmachten door Leefbaar Rotterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van het OM gisteren laten weten. Aanleiding zijn berichten dat Leefbaar Rotterdam zijn kandidaat-raadsleden zou hebben aangezet tot het werven van volmachten. Dat zou zijn gebeurd via een e-mail van raadslid Ronald Buijt waarin hij tips en wetenswaardigheden gaf hoe de leden aan volmachtstemmen kunnen komen.

Vandaag gaat Rotterdam alle stemmen hertellen die vorige week tijdens de verkiezingen zijn uitgebracht. Dat zal vanaf acht uur ’s ochtends gebeuren onder leiding van tientallen ambtenaren in sportcentrum Woudestein. De commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven heeft dat besloten, mede op advies van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij drong dinsdag aan op een hertelling wegens de vele geconstateerde en vermeende onregelmatigheden. Alle raadsfracties steunen het besluit om te gaan hertellen.

Raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam: „Wij zijn tevreden, maar leggen ons niet op voorhand neer bij de nieuwe uitslag.” Leefbaar kaartte de misstanden aan, en verloor in de eerste telling met slechts 651 stemmen van de PvdA. Leefbaar handhaaft de eis dat er een herstemming wordt gehouden in „de omstreden kiesdistricten”.

De commissie, bestaande uit vijf raadsleden, heeft de Rekenkamer Rotterdam gevraagd om vandaag onafhankelijk toezicht te houden bij de hertelling. Zelf zal de commissie alle stempassen controleren en meldingen over onregelmatigheden onderzoeken. Uiterlijk volgende week dinsdagochtend volgt een advies aan de ‘oude’ gemeenteraad, die later die dag een beslissing moet nemen over de geldigheid van de verkiezingen.

De uitkomst van de hertelling is van belang, omdat de grootste partij doorgaans het voortouw neemt bij de coalitieonderhandelingen. Die zijn op dit moment op een laag pitje gezet. De PvdA sluit samenwerking met Leefbaar uit. Beide zouden op basis van de eerste uitslag veertien zetels krijgen. In Rotterdam (472.070 stemgerechtigden) zouden vorige week 221.640 geldige stemmen zijn uitgebracht.

Demissionair staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) kondigde gisteren eveneens aan om als gevolg van de klachten de raadsverkiezingen in Rotterdam en de rest van Nederland versneld te evalueren.

Lees ook het Commentaar op pagina 19

    • Mark Hoogstad
    • Frits Baltesen