Oekraïne: nieuwe coalitie en premier

In het Oekraïense parlement is vandaag een nieuwe coalitie gevormd, onder leiding van de Partij van de Regio’s van president Viktor Janoekovitsj. Janoekovitsj, die in februari werd gekozen als nieuwe president, vergroot daarmee zijn macht.

De coalitie bestaat verder uit de Communistische Partij, het Blok Litvin en zeventien individuele afgevaardigden. Ze beschikt over 235 van de 450 zetels in het parlement. Met die meerderheid krijgt Janoekovitsj een regering die hem gunstig gezind is. Ook hoeven er nu, tot de geplande parlementsverkiezingen in 2012, geen vervroegde verkiezingen worden gehouden.

De coalitie heeft Mikola Azarov, een oude bondgenoot en economisch adviseur van Janoekovitsj, vandaag benoemd tot premier. De in Rusland geboren Azarov (62) geldt niet als radicale hervormer, maar wel als beschermer van de belangen van de oligarchen in het oostelijke deel van het land. Ook is Azarov, die in het verleden minister van Financiën was, voorstander van hechte economische betrekkingen met Rusland.

Vicepremier wordt waarschijnlijk de populaire ex-directeur van de Centrale Bank, de partijloze Sergej Tigipko, die tijdens de presidentsverkiezingen als derde eindigde en voorstander is van radicale economische hervormingen.

Het parlement benoemde verder vandaag Fedir Jarosjenko tot minister van Financiën en Vasil Tsoesjko als minister van Economische Zaken. De nieuwe coalitie zal naar verwachting de komende dagen ook de andere leden van de regering bekendmaken.

Het toetreden van individuele parlementariërs tot de coalitie werd mogelijk gemaakt dankzij een nieuwe wet die afgelopen dinsdag is aangenomen. Zowel de partij van ex-premier Joelia Timosjenko als oud-president Joesjtsjenko noemde die wet in strijd met de grondwet.