Nederland kort

Voorstel GroenLinks en D66: Kamer wijst formateur aan

Door een onzer redacteuren

Den Haag. D66 en GroenLinks willen dat na de verkiezingen van 9 juni de Tweede Kamer een informateur of formateur aanwijst die een nieuwe regeringscoalitie gaat formeren. De koningin blijft dan wel die (in)formateur benoemen, maar zij zou dan niet meer het voortouw hebben zoals nu het geval is. De Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) kondigen aan dat hun partijen dat na de verkiezingen aan de orde gaan stellen. Diverse commissies bepleitten in het verleden een andere werkwijze, maar dat kwam nooit van de grond. In 1971 nam de Tweede Kamer de motie-Kolfschoten aan waarin werd uitgesproken dat het parlement in een openbaar debat een formateur voordraagt. Maar dat mislukte, omdat het parlement niet tot een meerderheidsoordeel kwam. Sindsdien zijn wel de adviezen van de fracties aan de koningin openbaar. Van der Ham vindt dat het aanwijzen van een informateur (die onderzoekt welke coalitie mogelijk is) of formateur (die daadwerkelijk het kabinet vormt) met een veelheid aan middelgrote partijen steeds meer een politieke beslissing is geworden.

Kamerlid Depla wil in college Utrecht

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Kamerlid Staf Depla (PvdA) ambieert het wethouderschap in Utrecht. Hij zal bij de verkiezingen van 9 juni niet opnieuw meedingen naar een Kamerzetel, die hij tien jaar lang bezette. Dit liet hij zijn fractiegenoten weten. Depla wil graag stadsbestuurder worden omdat „vooral in steden de actuele maatschappelijke vraagstukken” het „sterkst spelen”. Of de PvdA in Utrecht in het college komt, is nog onduidelijk.

CDA’er in Delfzijl misbruikt kerklijst

Delfzijl. In Delfzijl heeft kandidaat-raadslid voor het CDA Reinder de Vries de ledenlijst van zijn kerkgemeente misbruikt om stemmen te werven voor de verkiezingen. Dat meldde de plaatselijke afdeling van het CDA gisteren. De Vries gebruikte adresstickers van de PKN-gemeente om leden op te roepen op hem te stemmen. Volgens de PKN-voorzitter is hierdoor bij sommige leden de suggestie gewekt dat de kerk hen opriep op De Vries te stemmen, terwijl dit niet het geval was. (ANP)

‘Jack de Prikker’ blijft voorlopig vast

Lelystad. De 25-jarige man die verdacht wordt van vier steekincidenten in Lelystad, blijft nog negentig dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad gisteren. De ernst van de steekpartijen en het risico dat de verdachte na zijn vrijlating opnieuw strafbare feiten zou kunnen plegen, waren de belangrijkste redenen om het voorarrest te verlengen. De man, die ook wel bekendstaat als ‘Jack de Prikker’, heeft een bekentenis afgelegd. Hij verklaarde dat hij „gewoon iemand wilde steken”. In Lelystad vonden tussen eind 2008 en begin 2009 vier steekpartijen plaats. Drie personen raakten zwaargewond en een man overleed. (ANP)

Bokser overlijdt in sportschool R’dam

Rotterdam. Een 24-jarige bokser uit Rotterdam is dinsdagavond bij een training in een sportschool in de wijk Het Nieuwe Westen overleden. Dat liet de politie gisteren weten. De Rotterdammer werd door zijn sparringpartner, een 25-jarige Rotterdammer, tegen de grond geslagen. De man overleed rond acht uur. De politie onderzoekt de zaak. (ANP)