Nederland & Europa kort

Kleine bedrijven niet langer verplicht tot een jaarrekening

STRAATSBURG. EU-lidstaten mogen kleine bedrijven vrijstellen van de plicht om een jaarrekening op te stellen. Het Europees Parlement heeft dat gisteren besloten. Het gaat om bijvoorbeeld bloemenwinkels, bakkers of andere bedrijven die minder dan tien werknemers hebben en een balanstotaal dat lager is dan een half miljoen euro. Driekwart van de 7,2 miljoen ondernemingen in de EU valt in deze categorie. (ANP)

British Airways staat landingsrechten af

BRUSSEL. British Airways, American Airlines en Iberia zijn bereid om landingsrechten in Londen en New York af te staan aan concurrenten. Ze hebben dat gisteren gemeld, onder druk van de Europese Commissie. Eurocommissaris Neelie Kroes, destijds belast met Concurrentie, is een jaar geleden een onderzoek begonnen naar de drie maatschappijen. Die werkten volgens haar zo nauw samen bij trans-Atlantische vluchten dat er mogelijk sprake was van een kartel. De maatschappijen willen nu de concurrentie meer ruimte geven, hebben ze gemeld aan Kroes’ opvolger Joaquín Almunia. (ANP)

EU-belastingbond is tegen noodfonds euro

MüNCHEN. De Europese bond van belastingbetalers verzet zich tegen de oprichting van een noodfonds voor armlastige eurolanden. De belastingbetalers willen dat de Europese Commissie harder optreedt om de begrotingsregels te handhaven. „We zien niet hoe een noodfonds een scherper wapen is tegen ondeugdelijke begrotingsbeleid van enkele EU-landen”, zei voorzitter Rolf von Hohenhau gisteren. Zo’n Europees Monetair Fonds zou moeten optreden als EU-lidstaten betalingsmoeilijkheden hebben, zoals Griekenland nu. (ANP)