Kroon begon met brommers

Evert Kroon maakte fortuin als autodealer en startte daarna een carrière als projectontwikkelaar en vastgoedhandelaar.

Vastgoedhandelaar Evert Kroon. Foto Krijn van Noordwijk

Vastgoedhandelaar Evert Kroon, die sinds vorige week in hechtenis zit wegens verdenking van belastingfraude, behoort tot dat deel van Nederlandse selfmade ondernemers die maar wat graag te koop loopt met wat hij heeft.

Wie met nul begint en vervolgens door hard werken veel geld weet te verdienen, mag daar best trots op zijn. Jarenlang stond hij met veel genoegen op de rijkenlijst van zakenblad Quote.

Elk jaar als de nieuwe editie uitkwam werd hij in door vriendenkring vernoemd naar zijn positie op de lijst. Q382 heette hij in 2005, toen hij op plaats 382 stond met een geschat vermogen van 60 miljoen euro. Zijn buurman, collega en boezemvriend Guus Boon, stond wat hoger op de lijst en heette Q337. Q en Q werd het duo genoemd in hun villadorp Bosch en Duin.

Kroon deed drie keer mee aan de rally Parijs-Dakar. In 2005 met tv-journalist Peter R. de Vries, in 2006 met voormalig motorcrosser Gerard Rond. In die edities verdwaalde hij in de woestijn en reed hij total loss. In 2007 probeerde hij het nog eens solo, op een crossmotor. Toen haalde hij wel de finish in Senegal.

Kroon is een doorzetter die risico’s niet schuwt. In een special over geld verdienen van nrc.next in 2007 gaf hij als devies: „Compenseer gebrek aan talent met inzet.”

Kroon, die liever met zijn volledige naam dan als ‘Evert K.’ in de krant komt, groeide op in het Utrechtse dorpje Tienhoven. Daar dreef zijn vader een garage met benzinepomp. Zoon Evert had al vroeg zijn levensmissie vastgesteld: geld verdienen om onafhankelijk te kunnen worden. „Dat leren ze je niet op school”, zei hij in nrc.next. Op zijn twaalfde begon Kroon een handeltje in fietsen en brommers. Later in zijn jeugd stapte hij over op de verkoop van auto’s. Toen hij 25 jaar was, was hij naar eigen zeggen de grootste Renaultdealer van het land.

Dat bedrijf verkocht hij volgens zijn woordvoerder in 1990 voor 20 miljoen gulden. Deze klapper leverde hem het startkapitaal voor zijn carrière als projectontwikkelaar en handelaar in vastgoed.

Het tot vijftien man uitgegroeide vastgoedbedrijf Kroon Groep kreeg de afgelopen jaren een conflict met de fiscus. Volgens een gisteren aan zakenrelaties verstrekte verklaring verliep dit dispuut „tot voor kort op een correctie manier”.

Tot justitie vorige week dinsdag ineens besloot Kroon en zijn financieel directeur Arjen de G. aan te houden wegens ernstige verdenking van btw-fraude. Kroon zou ten onrechte privéverbouwingen aan zijn huis, vakantiehuis en motorjacht hebben laten betalen door zijn bedrijf. Daardoor lukte het hem om voor 1,5 miljoen euro btw terug te vorderen. Inmiddels medeverdachte bij deze vermoedelijke fraude is Kroons „goede vriend en zakenrelatie” Jan des Bouvrie. de bekende interieurontwerper trad bij de gewraakte projecten op klusjesman.

    • Philip de Witt Wijnen