Kort nieuws Wetenschap

DNA gewonnen uit eierschaal van uitgestorven vogel

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 11 maart. Het blijkt mogelijk om DNA te winnen uit eierschalen van uitgestorven vogels. Australische onderzoekers haalden DNA uit 18 gefossiliseerde stukjes eierschaal van onder meer de olifantsvogel Aepyornis en de moa. Het ontkalkingsmiddel dat tot nog toe is toegepast om DNA uit oude eierschalen te isoleren, spoelt een groot deel van het oorspronkelijk aanwezige DNA weg, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Het DNA dat Charlotte Oskam van de universiteit van Perth met een alternatieve methode isoleerde, komt waarschijnlijk in de eierschalen terecht doordat cellen in de moedervogel bij het maken van het ei loskomen. De fossielen die Charlotte Oskam gebruikte zijn tussen 400 en 19.000 jaar oud.

Bedelende musjes worden sneller ziek

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 11 maart. Een jong musje bedelt niet de hele dag om eten, en daar is een goede reden voor. Bedelen is namelijk slecht voor het afweersysteem van de huismus. Dat demonstreerde een Spaanse bioloog gisteren in het blad Proceedings of the Royal Society B. Er moet een nadeel zitten aan het bedelen van jonge vogeltjes, redeneerde Gregorio Moreno-Rueda. Als het de kuikens alleen maar eten zou opleveren, zouden ze er de hele dag mee doorgaan. Moreno-Ruedo laat nu zien dat het bedelen wel degelijk energie kost, maar dat dat zijn weerslag heeft op het immuunsysteem van de kuikens.

Supercomputer

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 11 maart. Een groep onderzoekers heeft van NWO 110 miljoen euro gekregen om de kleinste supercomputer van Nederland te bouwen. Het koppelen van pc’s die zijn uitgerust met grafische kaarten moet dat mogelijk maken. Samen moeten die dan 64 biljoen berekeningen per seconde maken. Omdat deze ‘kleine’ supercomputer minder stroom zal verbruiken dan een conventioneel gevaarte is hij alvast Little Green Machine gedoopt.